Archívna káva ako investícia? Zmrazovanie čerstvej praženej výberovej kávy? Sci fi?
Mini ULT je mini ultra low temperature freezer.
Počas COVIDu napredoval vývoj v Číne s mini ULT deep freeze mrazničkami bleskovým tempom.
Mini ULT kúpiš tu
ULT mrazí na -86 stupňov Celzia a viac. Až do -150 stupňov Celzia.
Doterajšie výskumy zo zmrazovania deep freeze výberovej kávy naznačujú, že naj teplota je práve -86 stupňov Celzia.
Ale môže to znamenať jednoducho iba to, že -86 je spodný prah ULT, a že teda -86 stačí 🙂
Výzva1: ULT konzumuje pri -86 až 16 – 22 KWh denne!
Výzva2: Čerstvo praženú špičkovú limited microlot výberovku, s ktorou súťažil víťaz WBC určenú na archiváciu budeš musieť pred zmrazovaním presne navážiť a skladovať každú porciu O S O B I T N E v špeci sáčkoch, z ktorých okamžite vysaješ vzduch. Napr. si dnes naváž po 40g na filtríky, ktoré z nej zrobíš za 10 rokov:)
Výzva3: Kedy presne čerstvo praženú výberovku zmraziť? Keď peakuje, ale ako to presne určím? Alebo vari hneď po upražení? Za pokus by to možno stálo..
Nik zatiaľ nevie, ako dlho môžeš čerstvo praženú výberovú kávu archivovať v mrazničke.
Určite je to zložitejšie a riskantnejšie než archivovať whisky, že:)
Stúpenci mrazenia kávy tvrdia aj to, že keď zmrazenú výberovú kávu vyberieš z ULT a hneď ju začneš mlieť /napr./na pomalých otáčkach /lagom 100 alebo df64V/ dosiahneš veľmi unimodálne mletie, pretože zmrazená výberovka je tvrdá na kameň a vôbec sa nedrolí, ale tovje burrs /čím väčšie, tým lepšie/krásne režú- krájajú zmrazenú výberovečku.
Článok z Austálie o deep free zmrazovaní archivovaní čerstvo praženej výberovky tu
Pridať komentár
Chcete sa pripojiť k diskusii?Neváhajte prispieť!