masala chai latte pu erh najlepsi caj chai cappuccino indicky caj

Masala Chai Latte: jednoduchá príprava doma

Keď som dolámaný po celonočnej jazde tankodromom vystúpil spolu s kozičkou a sliepkou z preplneného autobusu, ktorému chýbali predné dvere, ocitol som sa v Chennai – na úplnom juhu Indie, ktorému za zlatých čias Sandokana hovorili poeticky Madras.

A uzrel som razom toto: že doprava tu kolabuje ešte viac ako v Bratislave a v Bombaji dokopy, že je tu ešte teplejšie ako na mojej obľúbenej vrchnej prični v parnej saune, a že tu akoby stále prebiehala demonštrácia alebo svadba, lebo každý kričal, pískal, trúbil, rapkal rapkáčikom, alebo aspoň bosý dramaticky vyskakoval a hádzal na okoloidúcich petardy.

A ešte jedna vec ma zaujala: pouliční predavači čaju, ktorí boli všade ako mravce na dome môjho deda. Silný čierny čaj s klinčekmi, s kardamónom a ďaľšímí orientálnymi dobrotami tu varia rovno v mlieku, ale o to by ani nešlo, to zistíte, až keď začnete robiť poctivú novinárčinu s domácimi.

Čo našinca na fleku zhypnozuje, že ostane stáť v šľapkách na rozpálenej ceste s ťažkými rozbitými kuframi v rukách je tá teatrálna príprava!

Rozpažia ruky, ako sa len dá, a prelievajú horúci hustý čaj s mliekom ponad hlavu z pohára do pohára. Najradšej by ho určite prelievali cez ulicu, ale to by nestihli prebehnúť na druhú stranu kvôli hustej premávke rikší.

Vyzerajú ako zrýchlení z Chaplinovho filmu, a keď stojíte úplne blízko nich, nadobudnete dojem, že dostanete pri tom prelievaní nechtiac po hube a mimovoľne radšej ustúpite o krok.

Ale oni nevylejú ani kvapku: vrelý čaj má farbu aj konzistenciu posvätnej Gangy a majestátne letí vzduchom ladnou krivkou, ako sa hovorí, ponad turban, až napokon šťastne pristane v druhom pripravenom obitom pohári v druhej natiahnutej ruke. A zasa naspäť a tak dokola.

Chalani sú zásadne hore bez s bielou handrou omotanou okolo hlavy proti páľave a zubia sa na mňa akoby sme boli spolužiaci. Šibrinkujú mi voňavým čajom, z ktorého sa parí, pred očami, až ho vidím rozmazane.

Volajú to “masala chai”. Masala zmanemá, že čierny čaj varia so zmesou korenín. Čo tam je: klinčeky, kardamon, čierne korenie, škorica, zázvor. A cukor.

Korenie podrvia kameňom na zemi a čierny čaj varia vo veľkých hrncoch na ohni rovno v mlieku. Cukrom na rozdiel od plachých Európanov nešetria.

My sme to zjednodušili: čaj aj zmes indického korenia sa pomestil do elegantného ručne šitého vrecúška. Stačí zaliať dopolovice horúcou vodou a po dvoch -troch minútkach naplniť až po vrch penou z napeneného mliečka, ktorú si našľaháte na espresso kávovare.  Áno, môže byť aj sójové aj mandľové mlieko. Kupuje sa to v showroome homebarista.sk na Osvetovej 18 v Ružinove.

Dobrew chuť!

Žonglovat s turbanom na perzskom koberci môžte doma s tenisovými loptičkami.

masala chai cierny caj homebarista caj s mliekomvaranasi coccole pu erh indicky caj s mliekom caj lattemikropena chai latte art homebaristamasala chai latte coccole homebarista osvetova 18 ruzinov bratislava

0 Odpovedí

Pridať komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *