unimodalne mletie fines boulders

Preosievanie kávy: dokonalý pour over

Pravda je smutná ako koniec Vinnetoua: žiadny mlynček na kávu nemelie úplne rovnomerne.

V homebarista.sk sme nekompromisní ako švajčiarski hygienici. Pri všetkých prípravách kávy od espressa po french press preosievame čerstvo pomletú kávu cez sitko.

Na fotkách vidno, že legendárna unimodálnosť mletia sa možno týka jedného modelu mlynčeka na kávu od  Ditting alebo povesťami opradenej EK 43.

Rada do života: ak sa dá, noste so sebou pri kúpe mlynčeka neúplatné vreckové sitko, a kým niečo kúpite, za hlasného spevu preosievajte.

Možno sa pri tom budete cítiť ako budhistickí mnísi v nepálskom kláštore a napokon vás odnesú zamestnanci Červeného kríža na nosidlách s pokročilou nirvánou.

Tak táto vysokohorská súťažná Cheleleketu z Etiópie, ktorú predvčerom upražil maestro Gardelli ešte ani netuší, čo ju čaká!

Čerstvo pomletá voňavá Cheleleketu od Gardelli, tras sa! Ortieľ sa blíži.

Preosievame cez obyčajné sitko. Nekompromisne. Bezohľadne. Tvrdohlavo. Trpezlivo.

Výsledok z váhy Acaia: z 23,2 gramov zrniek ostalo 18,8 gramov čiastočiek tejto veľkosti. Iba z týchto viac- menej konečne rovnomerných čiastočiek si pripravím Aeropress. Ostatné som preosial cez sitko.

Toto sú “fines”. Príliš malé čiastočky čerstvo pomletej kávy, ktoré som preosial a izoloval. Keby som ich neizoloval, beda!

Povstaňte a vypočujte si rozsudok: až na pár výnimiek, všetky mlynčeky melú bimodálne.

Akoby mleli na dve veľkosti naraz. Pre pedantov nemelú dostatočne rovnomerne. Dajte si miniatúrny obrázok sitka z tescomy vytetovať na predlaktie, aby ste naň nikdy nezabudli a vždy ho nosili so sebou, home baristi.

Preosiata káva je iba začiatok perepúte. Teraz môžte začať konečne vedecky experimentovať s časom, teplotou, typom vody, agitáciou ako bradatí alchymisti. Dobrew chuť!

Aké máte skúsenosti vy? Melie váš mlynček unimodálne? Sem s ním, nech ho opáčime.

 

 

 

0 Odpovedí

Pridať komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *