Aká je najlepšia káva? Čo je lepšie: arabika alebo robusta? Mám davať kávu do chladničky?
Aká je najlepšia káva?
Ktorá je lepšia káva: arabika alebo robusta?
Mám davať kávu do chladničky?
Mám skladovať kávu v mrazničke?
Čo je to jednoodrodová výberová plantážna káva?
Čo má byť napísané na obale dobrej výberovej kávy?
Čo je to svetlo pražená káva?
Aká káva je lepšia: svetlopražená alebo tmavá?
Je svetlo pražená káva lepšia/zdravšia?
Na obale výberovej kávy píšu: “spracovanie: mokré” čo to je?
To je, ako dali dole šupku z kávovej čerešne. Káva je ovocie ako normálna čerešňa. Plod- bobuľa sa musí očistiť od šupky, aby sa “kôstky” mohli pražiť.
Spracovanie kávy môže byť “suchou” alebo “mokrou” metódou. Čo to je?
Spracovanie suchou metódou sa volá aj “natural” ľudovo “naturálka”- nechajú kávu po obratí v šupke a sušia ju v šupke. Dá sa to iba v špeciálnej klíme, kde dlho neprší. Treba kávu stále kontrolovať, je to ľudsky náročné. Potom mechanicky odstránia vysušenú zvráskavenú šupku strojom od kávových zrniek. Výhoda je, že fermentácia prebieha počas sušenia v šupke- počas sušenia sa dostane do zrnka ešte cukor a ovocné chute.
Mokrá metóda “wet/washed”: hneď čerstvé obraté kávové čerešne ponoria do vody a hneď ich strojom také mokré zbravujú šupky.
Aké sú stupne praženia kávy?
Cinnamon = veľmi veľmi svetlé praženie
New England Roast = veľmi svetlé
American Roast = najobľúbenejšia “svetlá” väčšina light roastov, na ktoré narazíte je v tejto kategórii
City Roast = veľmi obľúbené praženie, stále pomerne svetlé hnedé a suché: žiadne oleje nie sú na povrchu zrnka /mnohokrát sa takto praží na espresso -medium roast/
Full City Roast = niektoré zrnká sú už lesklé od olejov, ktoré vznikli pri pražení kávy, tmavá hnedá farba sladká až horká chuť /väčšinou na espresso/
Vienna Roast = veľa zrniek je už ligotavých lesklých od olejov žiadna acidita kyslosť, iba horkosť / častokrát talianske espresso/
French Roast, Italian Roast, Spanish Roast = zhorené na popol
Čo je to specialty coffee?
Výberova káva musí splniť kopu požiadaviek: chuť, aróma, vône. Defekty nesmie mať žiadne zrnko. Výberová káva musí mať dokladovaný pôvod: kde a ako ju dopestovali a zbierali, v akej oblasti danej krajiny, v akej nadmorskej výške, aj aký je to kultivar/varietal, ako ju spracovali, akú má veľkosť kávové zrno, aké je kávové zrno tvrdé a koľko má bodov: viac ako 80 bodov je specialty -výberová káva, pod 80 bodov nie je specialty výberová káva, pričom 100 bodov je max.
Výberová káva musí byť viac krát “cuppovaná” testovaná: producentom, exportérom, obchodníkom a musí byť popísaná “cupping notes” oficiálnym kávovym slovníkom pre finálneho koncového spotrebiteľa
Čo je to “shade grown”?
Keď kávovníky rástli v tieni iných stromov. Väčšinou sú to kakaovníky alebo iné ovocné stromy. Kávovník arabiky rastie vysoko v horách a má veľa priameho slnka, ktoré by ho spálilo, preto je tieň dôležitý. Kávová čerešňa dozrieva pomalšie a cukry v nej sú kvalitnejšie čím pomalšie dozrieva kávová čerešňa, tým je lepšia a sladšia
Čo je arabika?
Arabika je druh kávovnika má rafinovanejšie vône aj chute ako robusta, ale ťažko sa pestuje kvôli škodcom a chorobám. Jej pestovanie je náročné a drahé. Má ohrozený genóm, bude sa modifikovať, aby prežila.
Čo je to robusta?
Druh kávovnika, ktorý rastie nízko, káva robusta je “robustná” a znesie škodcov aj priame slnko, má viac kofeínu, pestuje sa na mono plantážach, v budúcnosti bude možno rafinovanejšia
Ako dlho vydrží zelená káva čerstvá?
Niekoľko mesiacov aj rokov.
Ako dlho vydrží upražená káva čerstvá?
Tri týždne. Zrnková upražená káva vypúšťa C02 po dobu 3 týždňov. Skutočne čerstvá je iba 10 dní! Hneď spotrebujte. Tých desať dní uchovávajte v špeci “airscape” nádobach, kde nie je vzduch a nesmie na ňu svietiť slnko a musí byť s v suchom a chladnom prostredí. Robia prvé pokusy so zmrazovaním čerstvo upraženej kávy. Vraj taká vydrží roky. Je to budúcnosť? Po upražení musí káva oddychovať jeden -dva dni.
Mám dávať kávu do chladničky alebo do mrazničky?
Nie.
Zelené zrnko musí mať špeciálne parametre?
Áno. SHG: Strictly High Grown, výberová káva, ktorá rástla veľmi vysoko: je to dôležitý údaj, ak rástla vysoko bude tvrdšia a dozrievala pomalšie vytvorila si lepšie cukry. Tieto cukry sa uchovávajú v tvrdej kôstke dlhšie a lepšie. Je to to naj, čo môžte kúpiť!
HB: High Grown
SHB: Strictly Hard Bean, najtvrdšie kávové zrná, suvisí to s tým, ako vysoko arabika rástla,čím vyššie rástla, tým tvrdšie bude zrnko a tým bude sladšie.
MIlujem kávu ale v poslednej dobe ma celkom zaujal Kratom https://kratom.potmehood.sk/
Lucky ta linka nefunguje, Kratom nepoznam ale mne sa paci…maju tam pekne vsetko na na jednom mieste https://tvojakava.sk/