Čo je to blend? Čo je to roast? Čo je to dark roast? Čo je to light roast?
Čo je to “blend”?
“Blending” je umenie spájať kvalitné zdravé kávové zrnká rôznych výberových arabík a robúst dokopy. Sú aj také blendy, kde pražiar kávy spojí “zblenduje” iba zrnká rôznych arabík.
Prečo sa rôzne výberové kávy “blendujú”?
Výberové kávy sa musia navzájom doplniť a obohatiť chuťovo aj aromaticky. Synergia.
Ide o to vytvoriť rozpoznateľný stabilný “autorský blend”, ktorý bude mať svoj nemenný charakter, štýl, vôňu a chuťový profil.
“Blend” je osobnosť!
Blend bude konzistentný, unikátny, stále rovnako dobrý. Na dobrý blend sa dá spoľahnúť.
Nebude ani kyslý ani horký ani príkry. Aj najlepšie svetové autorské voňavky sú blendy. Aj becherovka. Aj výborné svetové whisky.
Aj farba, keď maľujeme veľdielo, keď chceme dostať svoj špecifický odtieň: musíme zmiešať niekoľko farieb, aby sme dostali ten delikátny presný odtieň, ktorý chceme, že? Van Gogh by o tom vedel svoje.
Predstavme si, že každá výberová plantážna arabika zastupuje iný hudobný nástroj. Iba keď hrajú spolu, a keď im to pravdaže dobre ladí, vytvárajú synfóniu. Jemnú vysokohorskú etiópiu by sme mohli porovnávať s husľami a silnú kávu z Brazílie si možme predstaviť ako hutný dychový nástroj, ktorý tvrdí muziku.
Majster blender je ako dirigent, ktorý rozhoduje o tom, koho bude kedy ako silno počuť. A skutočná veda je toto blendovanie vedieť rovnako zopakovať aj nabudúce zas a znova. Blender musí každú výberovú odrodovú plantážnu kávu veľmi dobre poznať: jej vrtochy a každoročné zmeny, aby ju potom vedel v správnom pomere namixovať ako vyvážený lahodný koktail chutí.
Blenduje sa väčšinou viac výberových odrodových káv: keby sa blendovali len dve, to by bolo, ako keby sme mali len dvojčlennú kapelu. Keby jeden hudobník odrazu odpadol? Každý by si to hneď všimol. Ale keď absentuje jeden vo viacčlennom orchestri, nevšimneme si to hneď a nevšimne si to každý. Preto sa blenduje viac odrodových plantážnych káv.
Blender si stráži svoju receptúru ako poklad. Všetko, čo vyčnieva, čo nie je zarovnané, musí z blendu preč. Tomu hovoríme okrúhla chuť.
“Blenduje” sa preto, aby espresso v šálke chutilo perfektne vyvážene lahodne, aby v ňom všetko hralo.
Čo je to “roast”?
Výberová zrnková káva sa praží- “roastuje”, aby sa mohla piť . Roast má rôzny stupeň praženia. Ak sa výberová káva pražila krátko, volá sa to light roast. Ak sa výberoví káva pražila dlhšie, voláme to dark roast.
Káva je ovocie. Kto ju praží krátko, zachová jej “ovocnosť” jej ovocnú povahu a pri pití kávy/espressa pocítime ovocné tóny. Preto tie drahé cenné výberové arabiky, ktoré rástli vo vysokých nadmorských výškach pražíme krátko light, aby sme zachovali ich ovocnú povahu. Bola by škoda ich pražiť dlho.
Kto praží dlhšie, potlačí ovocné tóny a posilní tóny, ktoré vznikajú práve pražením: karamel, čokoláda, oriešky. Pražením sa mení chemická povaha cukrov a aminokyselín a tie sa rozkladajú a karamelizujú.
Všeobecne platí, že menej kvalitné kávy alebo také, ktoré rástli nižšie, sa pražia dlhšie, lebo sa to z hľadiska chuti oplatí. Viac získame, ako strácame, ak ich dlhšie pražíme.
Toto je dosť dobré video o káve:
Pridať komentár
Chcete sa pripojiť k diskusii?Neváhajte prispieť!