Gardelli Kiambui Cold brew – káva lúhovaná za studena. Ideálna káva na leto.

Cold brew znamená, že kávu lúhujeme za studena. Že pomletú kávu prosto zalejeme studenou vodou. Odporúčame kvalitnú ošetrenú mäkkú vodu. Celkové množstvo rozpustných látok vo vode nech neprekročí 150 mg/l.

Kávu lúhujeme poriadne dlho. Aj 16 hodín. Kto chce, skúsi lúhovať kávu aj viac a testuje a porovnáva. Trpezlivosť kávu prináša. Chuť kávy pripravovanej metódou cold brew sa rozvíja veľmi pomaličky. Ideálna je káva vtedy, ak chutí sladko a je chuťovo plná. Ale nesmie byť horká, to sme lúhovali príliš dlho.

Mletie kávy pri cold brew je mega dôležité. My v homebarista.sk preosievame čerstvo pomletú kávu cez sitko, aby boli všetky čiastočky pomletej kávy rovnaké. Ale nutné to nie je. Kto nepreosieva a lúhuje aj kávový prach, ten lúhuje kratšie.  Hrozí, že jeho káva bude horká.

Niekto si dá sklenenú nádobu s kávou, ktorá sa lúhuje, do chladničky, niekto lúhuje pri izbovej teplote. Pri izbovej teplote chutí káva pomerne dobre už po takých 4 hodinkách.

Kto to chce okabátiť a nechce sa mu čakať, tomu radíme pomlieť si kávu najemno a lúhovať pri izbovej teplote.

Aj keď puristi jednoznačne tvrdia: cold brew potrebuje aspoň 10 hodín, urobte si vlastné pozorovania. Dobrew chuť.

maximalna hodnota rozpustnych latok

Dáme si kávu pekne do plna aj 50 gramov zvládne ručný mlynček na kávu- nemecký rodák Comandante na jeden záťah.

Po preosiatí sme dosiahli takúto hrúbku mletia kávy. Ale skúste aj jemnejšie, kto chcete. Čím jemnejšie kávu melieme, tým kratšie kávu lúhujeme.

Šup kávišku do chladničky na minimálne 10 hodín. Potom kafku okoštujeme a možno keňu od Gardelli ešte pekne vrátime na ďaľšie lúhovanie. Naše brew ratio je ako vždy 1:17, lebo šetríme vašu drahocennú kávu Kiambui. Zajtra ju vyberieme, okoštujeme a pridáme finálny obrázok. To be continued…

Skúšajte aj počas lúhovania, ako sa rozvíja chuť. Postupne acidita ustupuje sladkej plnej chuti. Pomletá káva úplne sadne na dno a tam sa usalaší ako na pohovke. Pomaličky opatrne lejte rovno do plnieho pohára, ako sa spieva! Káva bude trošku mútna ako cez french press.

Ešte jeden tip pre tých, ktorým nestačilo a chcú si to ešte viac skomplikovať. Pred vyliatím do šálok, celú nádobu s cold brew poriadne surovo pomiešajte a prelejte ju cez studenú V60 s prepláchnutým filtrom alebo dôkladne precediť. Bude plnšia rozvinutá chuť a číry mok. Dobrew chuť.

0 Odpovedí

Pridať komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *