Fotopríbeh lovestory: Ambella cez Aeropress
Hodnotenie: 90,5 *Terroir Best Lot*
Pomaranč, med, broskyňa, ríbezľa, žltý melón.
Producenti: malí farmári, Etiópia, Guji, 1900 m.n.m.
Spracovanie: mokré (washed)
Kultivar: Heirlooms
Zber: december 16- apríl 17
PRAŽIA PONDELOK STREDA PIATOK a kávu nám pošlú ešte v deň praženia.
Káva z oblasti Guji už niekoľko rokov vzbudzuje pozornosť odbornej aj laickej verejnosti. Prečo? V ostatnych rokoch tu vzniklo veľa malých súkromných staníc, kde sa káva “umýva” /washing stations/ a to všetko v oblasti, kde sa dovtedy káva spracovávala výhradne “narutal” suchou metódou.
Kvalita týchto káv spracovaných mokrou metódou je výnimočná. Nezabúdajme, že sme blízko kultovej oblasti Yirgacheffe. “Ambella” je meno stanice, kde sa káva “umýva” /washing station/ priamo v oblasti Guji, ktorá susedí s oblasťou Sidamo.
Mokrá metóda to znamená, že nás zaujíma výhradne ošúpané zelené zrnko. Že sa hneď ošúpe čerešňa a dôkladne sa “umyje” od zvyškov šupky. Predpokladáme, že sa všetky dobroty a cukry už do zrnka dostali, kým čerešne zreli. A preto hneď po zbere zrnko zbavíme šupky. Kľúčové parametre sú: varietal, pôda, počasie, zrelosť čerešne.
“Etiópsky heirloom”. Hm, prečo také všeobecné meno? Predpokladá sa, že iba v Etiópii nájdeme takmer 10 000 rôznych arabík. A keďže sa tu bežne krížom- krážom prirodzene opeľujú, ako je to normálne v divočine, ostalo meno ‘Ethiopian heirloom’.
Celé to je trochu vzrušujúce a záhadné: každá dedinka alebo farmička tu teoreticky môže mať trochu inú úrodu s inou chuťou a vôňou.
Pridať komentár
Chcete sa pripojiť k diskusii?Neváhajte prispieť!