Praženie výberovej kávy Sidamo doma / home roasting – JANO HOME AIR ROASTER
Našu prvú výberovú kávu Etiópia Sidamo
sme pražili na tejto domácej pražičke výberovej kávy
Domáca pražička výberovej kávy sa volá pre našinca prekvapivo: JANO HOME AIR ROASTER – parádne slovenské meno, že?
Táto domáca pražička výberovej kávy JANO je vyrobená v Číne a už na prvý pohľad pôsobí veľmi solídne.
Vážne. Prekvapí vás, že je na nej všetko dobre prevedené.
Číňania to robia pre saudskoarabskú značku Al Saif.
Je to home air roaster – to znamená, že výberovú kávu doma pražíme vírivým horúcim vzduchom.
Je to taký silný fén – 1600 W.
Teplotu praženia kávy štelujete sami podľa seba. Maximálna teplota je tuším 230 stupňov Celzia. Teplotu vidíte červené čísla na displeji.
My sme si dali len tak od brucha 200 stupňov, aby sa nám to lepšie pamätalo.
Do pražičky na kávu sme nasypali cca 70 gramov zelenej výberovej kávy Sidamo len tak od oka. /Je ale dobré si zelenú výberovú kávu vážiť presne a potom si zapísať výslednú hmotnosť čerstvo upraženej výberovej kávy, ako sa dozviete ďalej. Váhy zelenej a upraženej hnedej light roast sa potom budú porovnávať./
Inak táto Sidamo je parádna – tvrdé drobné zelené zrnká. Kupované vo Fínsku.
Domáca pražička kávy JANO začala hučať ako silný fén a fúkať zospodu smerom hore horúci vzduch a tvrdé zelené zrnká / inak veľmi krásne voňali aj tie – samozrejme úplne inak ako upražené /začali okamžite nepokojne poskakovať.
Čas sme nechali na JANOVI 5 min, ako je to predvolené, ale nejak špeciálne sme čas neriešili, pretože sme pozorovali zelené kávové zrnká, ako menia farbu postupne na žltú a takisto sme pocítili zmenu vône, ale ešte stále to nebola klasická známa vôňa čerstvo upraženej kávy doma. Ani sme nestíhali pozerať na displej, lebo sme boli fascinovaní tým, čo sa deje v sklenenej komore a komíne.
Napriek tomu, že domáca pražička JANO pomerne hlasno hučí, dá sa počuť first crack – nežnučné praskanie kávy. My sme ešte chvílku počkali – možno takých 30 sekúnd a potom sme hneď prepli na JANOVI režim cooling.
Cooling sme nechali asi tak 8 min. V režime cooling JANO na displeji len píše “cooling” ale nepočíta čas, beťár.
Keď sme hnedú čerstvo upraženú kávu vysypali z JANA, upražená káva bola ešte vlažná ale nie horúca.
Poznámky: JANO, 200 stupňov Celzia, čas nepodstatný, dátum praženia 14. 1. /teraz musí čerstvo upražená výberová káva pár dní oddychovať, a až potom ju môžme ochutnávať a hodnotiť/
Ako dlho / koľko dní musí čerstvo upražená výberová káva doma oddychovať?
Odborníci a profíci pražiari výberovej kávy udávajú rôzne čísla.
Tyždeň?
My budeme upraženú kávu doma testovať a porovnávať.
Túto našu prvú kávu necháme ležať a odfukovať 5 dní a ochutnáme ju 19.1.
Ďalšiu kávu budeme pražiť už vedecky.
Pôjdeme na to s rozumom a všetko si budeme zapisovať.
A už si budeme aj všímať čas. JANO meria čas tak, že ide od hora dole: robí taký countdown.
JANA nastavíme na 190 stupňoch Celzia a opäť porovnáme.
Druhý krát teda pražíme na JANOVI tú istú Sidamo na 190 stupňoch a čas dáme na 6 min a hneď vidíme rozdiel.
Káva najprv zožltla a začala voňať a potom pekne zhnedla a voňala ešte inak krajšie a aj first crack nastúpil inak: zrnká nepukali naraz ako pred tým, ale každé zrnko pukalo inokedy a medzi pukaním a praskaním boli dlhšie časové intervaly.
First crack bol taký r o z p t ý l e n ý a skončil, keď na displaji JANO písal 1 min a teda 1 min pred tým, ako sa JANO sám prepol do režimu cooling.
Nechali sme ešte tú jednu min dobehnúť. Nič extra sa nedialo ani vôňa sa už nemenila.
Automaticky po 5 min domáca pražička kávy JANO prepne na cooling.
Poznámky: JANO, 190 stupňov, first crack rozptýlený a končí pri 1 min, dátum praženia 18.1
Tretie praženie na JANOVI. Tentokrát presne navážime 50 g Etiópie Sidamo na váhe Acaia Pearl.
Opäť sme JANA nastavili na osvedčených 190 stupňov a čas sme dali 6 min.
Po minúte zrnká výberovej etiópky zožltli a začali voňat. Po 4 min počujeme zreteľne first crack a po first cracku čakáme / pražíme /ešte cca 1 min a až potom prepíname JANA na cooling.
Nádhera! Vonia káva krásne. Celý showroom na Osvetovej máme prevoňaný čerstvo upraženou kávou.
Inak, JANO dymí minimálne. Stačí otvoriť okno.
Škoda, že sa nedá doma čerstvo upražená káva hneď chutnať, že? Alebo sa dá? Aj to nabudúce vyskúšame, ale nechceme si pokaziť prvý dojem, preto si teraz na našu Etiópiu praženú doma pár dní / päť /počkáme.
Zasa si napíšeme na sáčok: JANO, 190 stupňov, 1 min po first cracku.
Zabudli sme si zapísať výslednú váhu. Káva po upražení musí vážiť menej. Tento údaj si mnohí nadšenci pražiari doma zapisujú a porovnávajú. Podľa toho vlastne dobre vedia, na aký stupeň kávu upražili.
Ešte jedna čisto praktická vec. Pri pražení kávy sa zo zrniek odlupuje “chaff” alebo po slovensky tuším pergamen. Tento lieta kade tade a otravuje pražiara. JANO má toto poriešené.
Chaff sa krásne zachytí v klobúčiku v hornej časti pražičky kávy.
Frajerinka.
Dnes je 19.1 a nedočkavo sa pripravujeme na prvú ochutnávku našej prvej výberovej kávy Sidamo Etiópia, ktorú sme si upražili sami doma v showroome na Osvetovej 18.
Aká bude naša prvá káva upražená doma?
Napínavé, že?
Espresso bolo brutálne. Bez preháňania. Takýto dobrý výsledok sme vôbec nečakali. Tomu hovoríme príjemné prekvapenie! Musíme konštatovať: praženie kávy doma na JANOVI je úplne jednoduché a výsledky sú úžasné!
Howgh!
Nabudúce ručné domáce pražičky na kávu NUVO handheld a takisto Hive Cascabel. Budeme pražiť výberovú kávu doma na sporáku na plameni alebo na indukcii. Bude aj video?
Pridať komentár
Chcete sa pripojiť k diskusii?Neváhajte prispieť!