ako sa prazi kava doma

praženie kávy doma na domácej pražičke GENE

,
ako sa prazi zelena kava

Gene Cafe pražička kávy do domácnosti – jednoduchá obsluha a hračka, ktorej nadlho prepadnete a bude z vás home roaster:)

Tu sa nastavuje čas a teplota – dve najdôležitejšie premenné pri pražení kávy doma. V tom je práve kumšt! Zosúladiť tieto dve veci. Každý home roaster si svoj čas a teplotu stráži a neprezradí:)  Sledujte home roasting svetové fóra!

Brazília Santos -dobrá zelená “jednoduchá” a za dobrú cenu. Treba takto začínať. Nákup kvalitnej výberovej zelenej kávy nie je sranda. O tom nabudúce.

domáca pražička kávy

Váženie zelenej kávy Santos z Brazílie pred pražením doma na Gene Cafe – váži sa pred a po a z rozdielu vo váhe vie majster home roaster, ako bude jeho upražená káva chutiť – na aký stupeň  ju to vlastne upražil ľudovo povedané.

prvé pukanie

Teploty a časy sa nesmú prezrádzať. Po istom čase počúvame pozorne -first crack. Je to nebadaný tichučký nežný zvuk. Potom už každý pražiar home roaster postupuje podľa svojej metódy. Od začiatku procesu je to kumšt – pokus omyl niekedy. Ale po prvom cracku je to skutočná tunovačka:)

Cooling – ochladzovanie čerstvo upraženej kávy doma. Trvá prekvapivo dlho. Treba čerstvo upraženú kávu rýchlo ochladzovať premiešavať, lebo ešte stále dochádzajú procesy. Niekto s tým počíta, praží kratšie.

rozdiel medzi váhou

Vážime a porovnávame vstupy a výstupy -rozdiel medzi váhami je kľúčový a dá sa vyjadriť aj percentuálne. Podľa toho home roasters porovnávajú svoje výsledky. Je to namotávka riadna. Pracujeme na V I D E U ! ! ! Dobrew chuť!

 

 

 

 

0 Odpovedí

Pridať komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *