Sprievodca pri nákupe:
Káva
Už roky pijeme dennodenne šálku za šálkou a testujeme naj blendy aj plantážne odrody od výmyslu sveta. Cestujeme po pražiarňach, pozývajú nás na workshopy, kurzy a ochutnávky. A stále objavujeme nové chute a vône. Je veľa odrôd a neustále sa kultivujú a krížia nové: geisha, cattuai, cattura, bourbon. Ale nielen to: kultivujú sa aj spôsoby pestovania kávovníka, zberu a spracovania.
Dnes si možte vybrať, či chcete kávu, ktorú dopestovali vo výške 1650 m.n.m. a upražili ju iba kratučko, light. A napokon: kultivuje sa praženie a blending. V tradične pražených blendoch nájdete vyváženosť a pokoj. Nebudú ani horké ani kyslé. Sú ideálne bez cukru a božské do cappuccina. Jednoodrodové plantážne arabiky vás naopak vždy niečim prekvapia, každá bude iná, možno budú niektoré dokonca „divoké“. Rástli vysoko v horách, zbierali ich ručne, s ničím ich nekombinovali. Čakajú na dobrodruhov chuti.
- Máte radi v šálke espressa tóny horkej čokolády?
- Máte radšej espresso so silným plným telom a poriadnou cremou?
- Máte radšej okrúhlu vyváženú harmonickú prirodzene sladkú chuť tradičného talianskeho espressa?
- Alebo ste skôr dobrodružnejší a zvedaví? Hľadáte v šálke kávy ovocné citrusové tóny a neprekáža Vám pikantná acidita?
Toto sú základné otázky, ktoré nám pomôžu zistiť, aká káva je pre vás najvhodnejšia. V showroome na Osvetovej 18 máte možnosť rôzne kávy pripraviť rôznym spôsobom. Espresso? Filter? French press? Moka?
Pri nákupe odrodových plantážných arabík dbajú v GOPPIONe na výber z toho najlepšieho, čo sa v aktuálnom roku farmárom podarilo dopestovať. Najprv okúsia malú vzorku, až potom objednajú kávu vo veľkom. Kontrolujú rovnaký odtieň zelenej kávy. Všetky zrnká musia mať rovnaký odtieň zelenej farby a rovnakú tvrdosť, ktorá je typická pre arabiku, ktorá rástla vysoko v horách /SHG/. Zrela pomaly a viac sa u nej vyvinuli cukry, preto je sladšia a pije sa bez cukru. Zelené zrnko je tvrdé /SHB/ a tým pádom konzervuje cukry, ktoré pri pomalom pražení krásne pomaly karamelizujú. V pražiarni Gardelli vo Forlí praží taliansky veľmajster Rubens Gardelli. Praží na vlastnoručne vyrobenej pražičke.
Specialty coffee je kategória, ktorá má prísne parametre a kriteriá: musí získať každý rok dostatočný počet bodov od asociácie SCAA. Máme v ponuke voňavé jedinečné variety arabík z Brazílie, Etiópie, Hondurasu, Panamy, Guatemaly, Indonézie a z ďaľších významných pestovateľských krajín. Aj kultovú slávnu Jamajca Blue Mountain máme v jednom špeci blende!
Praženie je pomalé tradičné, oddelené, pred veľkým pražením prebehne ochutnávka malej vzorky, a pri bi-chromatickom triedení /to je triedenie podľa presného odtieňa zelenej alebo modrastej farby/ vylúčia nemilosrdne všetky zrnká, ktoré majú iný odtieň.
Ak má zelené zrnko len trošku iný odtieň, stroj ho vylúči ešte pred pražením. V umení blendingu nemá GOPPION CAFFÉ súpera, blending robí roky rokúce ten istý pán a ovláda krivku praženia každej arabiky, ktorá je v blende a vie ako pražením posilniť potenciál každej odrody. Výsledok: vyvážená, harmonická, dokonale vybalansovaná chuť. Najdlhšie retrogusto na podnebí. GOPPION CAFFÉ sa pije bez cukru. A tým pádom je zdravšia.
GARDELLI pražia krátko, moderne, light roast. Na každom balíčku presne vidíte, kedy sa káva upražila. Najlepšie je 7 dní po upražení.
Čo je to blend? Blending je umenie spájať zrnká rôznych arabík. Spojením vznikne niečo viac. Musia sa navzájom doplniť a obohatiť chuťovo aj aromaticky. Ide o to vytvoriť rozpoznateľný stabilný autorský blend, ktorý bude mať svoj nemenný charakter, štýl, vôňu a chuťový profil. Blend bude konzistentný, stále rovnako dobrý. Nebude ani kyslý ani horký ani príkry. Aj najlepšie svetové autorské voňavky sú blendy. Aj becherovka. Aj výborné svetové whisky. Aj farba, keď chceme dostať svoj špecifický odtieň: musíme zmiešať niekoľko farieb, aby sme dostali ten delikátny presný odtieň, ktorý chceme, že? Van Gogh by o tom vedel svoje.
Predstavme si, že každá plantážna arabika zastupuje iný hudobný nástroj. Iba keď hrajú spolu, a keď im to pravdaže dobre ladí, vytvárajú symfóniu. Jemnú etiópiu by sme mohli porovnávať s husľami a silnú kávu z Brazílie si možme predstaviť ako hutný dychový nástroj, ktorý tvrdí muziku. Majster blender je ako dirigent, ktorý rozhoduje o tom, koho bude kedy ako silno počuť. A skutočná veda je toto blendovanie vedieť rovnako zopakovať aj nabudúce zas a znova. Blender musí každu odrodovú plantážnu kávu veľmi dobre poznať: jej vrtochy a každoročné zmeny, aby ju potom vedel v správnom pomere namixovat ako vyvážený koktail chuti.
Blenduje sa väčšinou viac odrodových káv: keby sa blendovali len dve, to by bolo, ako keby sme mali len dvojčlennú kapelu. Keby jeden hudobník odrazu odpadol? Každý by si to hneď všimol. Ale keď absentuje jeden vo viacčlennom orchestri, nevšimneme si to hneď a nevšimne si to každý. Preto sa blenduje viac odrodových plantážnych káv. GOPPION CAFFÉ má jedinečnú autorskú chuť a mnohí ju pijú na Slovensku už 17 rokov a nemenili by ju za žiadnu inú. Blender si stráži svoju receptúru ako poklad. Všetko, čo vyčnieva, čo nie je zarovnané, musí z blendu preč. Tomu hovoríme okrúhla chuť.
Nezabudnime na poctivé a dôkladné balenie. Na obaloch musia byť grafy a vlastnosti blendu. Akú má arómu, aké má telo, aké má retrogusto, a akú má prirodzenú sladkosť. Pre každého máme niečo, každý si vyberie blend na mieru. Chceme piť kávu bez cukru, aby sme boli zdravší, nie? Prirodzenú sladkosť dosiahli v GOPPION CAFFÉ tak, že kávy pomaly dozrievali, lebo rástli vysoko 1500 metrov nad morom a v tieni iných stromov. Pomaličky dozrievali a cukry sa pomaličky formovali.
Zelené zrnká pomaly pražili, aby cukry pomaly karamelizovali. Všetko je to o pomalosti. O tom, že všetko dobré, chce svoj čas. Kávu spotrebujte do troch mesiacov od upraženia. Autentická fragrance /vôňa/ v pomletej káve vydrží maximálne 15 minút po zomletí, preto nakupujte iba zrnkovú kávu. Používajte fresh mlynčeky. Otvorený sáčok sa snažte čím skôr spotrebovať. Starostlivo ho opatrujte v tme, suchu a zime. Čím skôr premeňte zrnká na prvotriedne ukážkové espresso.
Káva
Pridať komentár
Chcete sa pripojiť k diskusii?Neváhajte prispieť!