Home roasting praženie kávy doma 3.diel

, ,

Legendárny bystrický profesionálny pražiar výberovej kávy Braňo Ondrejka nám dal kilečko zo svojej Etiópie. Je to naturálka – heirloom – oblasť Guji.

Predtým sme pražili takú Sidamo Etiópiu lenže bez bližšieho určenia pôvodu.

Táto Braňova Etiópia má 87 cupping score. 1800 mnm. Plus je to čerstvý tohtoročný crop.

Zrno je to krásne farebne jednoliate a neskutočne pekne vonia už pred pražením. Samozrejme tá aróma nepripomína v ničom arómu kávy, ale už teraz vieme povedať, že toto zelené zrno vonia krajšie ako tá Sidamo, ktorú sme pražili pred tým. /Pozri staršie blogy na tomto journale

Braňo upozornil, že táto Guji je veľmi čerstvá a zdôraznil, že pri výbere kvalitného zeleného zrna je pre pražiara kľúčový stupeň vlhkosti zrna.

Čerstvosť zeleného zrna a stupeň jeho vlhkosti spolu samozrejme úzko súvisia.

Preto sa snažíme kupovať buď veľmi čerstvé zrno alebo aspoň z takého skladu, ktorý je špeciálne klimatizovaný / čakaj výššiu cenu.

Pražíme na mini domácej pražičke JANO – 50g zeleného zrna.

Začíname na 180 stupňoch a po chvíli ucítime opäť novú vôňu, akú sme nepocítili pri tej Sidamke.

Zrnká veselo nadskakujú a pomaly žltnú a hnednú.

Aróma sa mení každú chvíľu a až tesne pri konci začne pripomínať “kávovú” arómu.

Necháme 5 min a dáme cooling.

Necháme JANA vychladnúť a začneme druhé kolo na 190 stupňoch Celzia.

Pri tretej min. zreteľne počujeme takých 10 pukov – crackov.

Počkáme teda ešte 20 sek. a prepíname do cooling fázy.

Odvážime OUT po pražení a je to 44,9 g napíšeme si dátum.

Necháme pár dní postáť a urobíme espresso aj filtrík.

Espresso 18g in na bottomless na La Marzocco GS3 a DF64 titanium mlynčeku. Úžasná suchá aróma – tomu hovoríme prísľub zabijáckeho espressa.

Puck prep: wdt + distribution tool ONA + competition tamper 58,5

Trošku zafŕkaný okraj šálky to je fail – bottomlesska je neúprosná. Táto vysokohorská Guji má veľmi jemné telo, preto je to veľká výzva. Objem espressa v šálke – 36g out

Ale krásna crema! Ideme miešať a chutnať mňam! Nezabudni espresso v šálke vždy premiešať lyžičkou pred chutnaním.

Neskromne konštatujeme, že lepšie espresso budeš dlho hľadať. Druhý pokus – šálka už je trošku čistejšia. Môžme skúsiť VST sitko do bottomlessky 18 g a uvidíme.

to be continued…

 

0 Odpovedí

Pridať komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *