Testujeme vesielko, ktorým sa reguluje tlak: Lelit Bianca PL162T
Lelit Bianca PL162T má vesielko, ktorým sa reguluje prietok vody v hlave espresso kávovaru počas extrakcie, a tým sa reguluje tlak počas extrakcie espressa.
Najlepšie to pochopíme, keď sa budeme s vesielkom hrať bez kávy a bez portafiltra.
Bez kávy uvidíme, ako pohyb vesielkom púšťa vodu alebo zastavuje vodu, ktorá vyteká z hlavy.
Pozor! Tlakomer na hlave espresso kávovaru bude nehybný, ručička ostane vždy na nule, lebo bez pomletej kávy v portafiltri motorové čerpadlo nemá odpor.
Ručička tlakomeru, ktorý je na hlave Bianky, sa hýbe len vtedy, keď máme v portafiltri kávu alebo keď použijeme slepé sitko.
Použime teda najprv slepé sitko, aby sme pochopili, ako vesielko na PL162T funguje. Čo sa stane?
Pri slepom sitku nám tlakomer na hlave espresso kávovaru ukáže vždy 11 -12 bar, to je maximálna hodnota.
Aj keď bude vesielko naľavo aj v strede aj úplne napravo.
Aha, tu máme vesielko úplne naľavo a predsa tlak časom vystúpal až na 11-12 bar.
To preto, lebo používame slepé sitko.
Záver: pri slepom sitku máme maximálny možný odpor a preto vidíme, že ručička tlakomeru vystúpila až na max.
Teraz sa naučíme robiť s vesielkom. Aby sme sa niekam dostali musíme vždy mlieť na rovnakú hrúbku mletia a vždy používať rovnakú gramáž. Aby sme vždy mali rovnaký odpor.
My používame pri ďaľšom experimentovaní vždy 20g toho istého dark roastu.
Ideme zisťovať, ako max. zdvihne ručičku tlakomera pri rôznych polohách vesielka, ok?
Toto sú názorné ukážky, kam až dôjde maximálne ručička pri konkrétnych polohách vesielka.
Je to dobré poznať tieto “orientačné body”, zíde sa nám to neskôr pri profilácii tlaku: v budúcnosti budeme počas extrakcie pohybovať vesielkom a počas extrakcie budeme meniť prietok vody v hlave espresso kávovaru, a tým budeme meniť tlak počas extrakcie espressa.
Pozor: tieto maximálne hodnoty sme dosiahli pri 20g kávy vo VST sitku a pri tomto konkrétnom mletí a dark roast blende. Ak by som dal inú gramáž alebo inak na jemnejšie pomlel, ukazovalo by to zasa inak.
Skúste toto: pomeliete čerstvú výberovú kávu a dáte 20 g do VST sitka na bottomless portafiltri a vesielko nasmerujte priamo na seba, aby bolo “v strede” možných polôh. Všimnite si kam sa až vyšplhá ručička. Povedzme, že vyšla na 6-7 bar
Zopakujte pokus, ale meľte čerstvú výberovú kávu o trošku na jemnejšie, vesielkom vôbec nehýbte, nech je presne v tej istej polohe, ako bolo pred tým. Uvidíte, že teraz sa ručička vyšplhá ešte vyššie.
Od jemnosti mletia aj od veľkosti gramáže “in” závisí, aký máme odpor v hlave espresso kávovaru.
Ako prvé musíme “nájsť svoje mletie a svoju gramáž” a potom sa môžme vrhnúť na profilovanie tlaku pri Biance PL162T
Až teraz, keď vieme toto, môžme začať využívať vesielko na parádne profily.
Začíname tunovať svoje umelecké extraligové zabijácke espresso doma!
Ukážeme si, ako vesielkom predlžujeme preinfúziu pri light roaste aj ako uberáme tlak v závere extrakcie pri dark roaste.
Ešte nás toho veľa čaká:)))
Pridať komentár
Chcete sa pripojiť k diskusii?Neváhajte prispieť!