Lelit Anita PL042TEMD dobrý domáci pákový espresso kávovar s mlynčekom na kávu za dobrú cenu
Poriadne espresso urobíte iba na poriadnom pákovom espresso kávovare.
Lelit Anita PL042TEMD je dobrý lacný domáci espresso kávovar s mlynčekom na kávu. Najlepšie espresso bude odteraz u vás doma.
Anitu pomenovali podľa Anity Ekberg z Felliniho filmu La Dolce Vita. Videli ste?
Espresso kávovar Lelit Anita PL042TEMD sa nahreje za 3 minútky. Lelit Anita PL042TEMD má vstavaný mlynček na kávu, ktorý sa dá regulovať. Dá sa nastavovať hrúbka mletia kávy. Espresso doma môžte úplne vytunovať.
Bude z vás ďaľší home barista.

Lelit “Anita” – dobrý domáci pákový espresso kávovar s mlynčekom na kávu. Na displeji svieti 98 stupňov Celzia. Lelit Anita sa nahreje sa na túto teplotu za 3 minúty! To je najlepšie nastavenie PID. Máme to odskúšané. V praxi to znamená, že teplota v hlave espresso kávovaru pri extrakcii espresse bude 93 stupňov Celzia.

Otáčaním regulujeme hrúbku /jemnosť mletia kávy. “Coarse” bude káva hrubšia, “fine” bude káva jemnejšia. Kto nájde správnu hrúbku mletia kávy má vyhraté, bude mať najlepšie zabijácke espresso doma.

Aké je mletie na espresso? Na espresso melieme najemno. Čerstvo mletá káva rozvoniava až k susedom- voláme to suchá aróma.

Čerstvo pomletú kávu utláčame /tampujeme/ vstavaným tamperom priamo na kávovare, alebo klasickým kovovým tamperom. Priemer páky je 57 mm.

Extrakcia prebehla správne, lebo sme dobre poriadne utlačili pomletú kávu v páke. Kto tam má také dierky, dal málo kávy, alebo zle utlačil pomletú kávu v páke. Pozrite si kapitolu “channelling”. Kávu z páky hneď vyklepeme. A odpustíme trošku vody z kávovaru, aby sme prečistili hlavu espresso kávovaru a zľahka zamkneme prázdnu čistučkú páku do hlavy kávovaru, aby bola horúca, keď budeme pripravovať susedovi zabijácke espresso doma.

Vstavaný tamper na utláčanie pomletej kávy na domácom espresso kávovare Lelit Anita. Priemer páky je 57 mm.

Lelit “Anita” má dve cool páčky ako na lietadle. Prvou prepíname režimy espresso- voda- cappuccino. Druhou “PUMP” púštame čerpadlo. A letíme. Jednoduché ovládanie.

Keď chceme blízkym pripraviť pravé cappuccino ako páni, prepneme páčku do polohy hore. Na displeji vidíme nápis “STE” a všimnime si ako radikálne narastá teplota na PIDe. Za 2 minútky narastie teplota na 135 stupňov Celzia. Espresso kávovar je pripravený našľahať takú mikropenu ako na svetovom šampionáte v latte arte.

Dobrá mikropena na cappuccino a flat white. Trysku na espresso kávovare okamžite dôkladne utrieme a odfúkneme trošku horúcej pary naprázdno, aby sme tým prečistili trysku zvnútra od mlieka. Home barista robí veci vždy poriadne a šanuje si espresso kávovar.

Manometer -tlakomer. Pravé nekompromisné zabijácke espresso potrebuje presný tlak 9 barov- ani menej ani viac.
Pridať komentár
Chcete sa pripojiť k diskusii?Neváhajte prispieť!