Ktoré baristické pomôcky potrebujete na prípravu kávy doma?
Ktoré baristické pomôcky potrebujete na prípravu kávy doma?
A ktoré nepotrebujete?
Trh je plný vychytávok. Kto sa v tom má vyznať? Čo treba na prípravu kávy doma a čo nie?
Myslel som si dlho, že sada sitiek KRUVE je zbytočnosť. Keď som sa so sadou sitiek KRUVE začal hrať a experimentovať, objavil som hneď ich potenciál. V prvom rade som vďaka sade sitiek od KRUVE zistil, že všetky mlynčeky na kávu, aj tie drahé a kvalitné, nemelú vôbec rovnomerne. Sitká KRUVE sú nekompromisné. Sitká KRUVE sú neúplatné. Odhalia pravdu o mlynčekoch na kávu.
Kto si KRUVE kúpi, môže ušetriť na drahom mlynčeku na kávu napríklad. Sada sitiek KRUVE tým, že má odstupňované sieťovanie /jemnosť, hustotu otvorov/ sitiek od 200 mikrónov až po 1000 mikrónov umožňuje komunikovať recepty na prípravu kávy konečne trochu vedecky. Napríklad: “použite 20 gramov Etiópie Ambella od Gardelli v hrúbke od 400 do 600 mikrónov”.
Doteraz sme len tak odoka približne štelovali mlynčeky na kávu ako mirkovia. KRUVE mi ukázalo, že aj Mazzer aj Comandante melú tak, že v podstate dostanem nie dve rôzne hrúbky pomletej kávy ale 5 rôznych hrúbok!
Beda!
Ostal som uveličený a experimentoval. Pripravil som si tie najprísnejšie recepty, kde som si dal ozaj malé rozhranie jemnosti/hrúbky mletia: od 400 do 600 mikrónov napríklad. To aby som sa ozaj priblížil k méte, že všetky čiastočky musia byť “rovnaké”.
So sadou sitiek KRUVE robíte tak, že pri preosievaní používate až dve sitká rôznej jemnosti zároveň, a tým pádom dostanete tri rôzne výsledné kôpky kávy s tromi rôznymi veľkosťami čiastočiek kávy. Tá “vaša”, ktorú použijete na prípravu vašej kávy je spravidla tá stredná, lebo predpokladáme, že nechcete šutre bouldre ani prach. Vďaka sade sitiek od KRUVE som si pripravil povedzme dokonalý pour over pri brew ratio 1:17. Použil som mäkkú vodu: celkové množstvo rozpustným látok bolo 100mg/l
Keďže som si rozhranie postavil zámerne takto prísne úzko, veľa čerstvo pomletej kávy /Comandante/ som na pour over ani nepoužil a dalo by sa povedať, že to bol odpad. Väčšina čerstvo pomletej kávy skončila v kategórii kávového prachu.
Samozrejme experimentoval som ešte s prachom. Preosial som aj ten nepreosiaty “prach”, lebo nie je prach ako prach, že? Zalial som hrubší aj jemnejší prach každý samozrejme zvlášť do inej šálky ako pri cuppovaní a koštoval, že kedy zavíta do ktorej šálky horčina. Odporúčam. Naučíte sa veľa o káve.
Ale späť k tomu pour overu. Čakal som dokonalosť, živú iskrivú kávu, ktorá ma zabije kvalitou, ale ostal som trošku sklamaný. Chuť bola akási plochá, nevýrazná bez života bez iskry.
Kacírska myšlienka: čo ak na perfektnú šálku filtrovanej kávy netreba rovnakú veľkosť čiastočiek pomletej kávy? Čo ak je lepšie, ak tam ostane trošku prachu aj trošku bouldrov ale v akomsi geniálnom správnom pomere, a len vtedy káva skutočne zaiskrí a poteší všetky zmysly?
A vtedy mi napadlo, že budúcich home baristov pozvem do nášho showroomu na Osvetovej 18 v Bratislave v Ružinove, aby si sami vyskúšali, aké majú citlivé zmysly pri koštovaní, a ktoré baristické pomôcky na prípravu kávy doma naozaj potrebujú a ktoré nepotrebujú. Pre každého môže byť zbytočné niečo iné.
Pred tým, ako nejakú baristickú pomôcku kúpim, vyskúšam si ju na Osvetovej 18 v showroome homebarista.sk
Príďte sa pohrať. Máme tu také kávové ihrisko.
Hračkárstvo!
Zistite sami na vlastnej koži, ktorá je tá najdôležitejšia baristická pomôcka PRE VÁS.
Zistite, čo nepotrebujete.
Homebarista.sk všetko overuje a testuje a vyzýva k tomu aj ostatných.
Howgh.
Pridať komentár
Chcete sa pripojiť k diskusii?Neváhajte prispieť!