Ako si vyrobím doma destilovanú vodu? Ako potom remineralizujem destilovanú vodu?
Prečo nás furt tak zaujíma dokonalá perfektná mäkká voda? Dôvody sú hlavne dva. Kvôli chuti výsledného espressa doma a kvôli tomu, aby sme si chránili espresso kávovar pred zavápnením pred vodným kameňom a nemuseli ho servisovať a odvápňovať.
Zmäkčená voda zaručuje, že kávovar nezavápnime, a že kávovar nebudeme musieť vôbec nikdy odvápňovať. Odvápňovanie kávovaru je otrava. Kávovary odvápňujeme klientom, ktorí si nedajú povedať a majú tvrdú vodu často, verte mi.
Článok o tvrdosti vody pre začiatočníkov tu
Niekto iba zmäkčí svoju tvrdú vodu z kohútika a uspokojí sa s tým. Zmäkčí ju buď BWT kartušami alebo BRITA kartušami
To môže urobiť len ten, kto má espresso kávovar zapojený hadicami napevno ako je napr táto krásavica od Lelit Bianca.
Takto sa dostaneme na 1 – 2 nemecké stupne úplne ľahko a bezbolestne / 40 tds/.
Kto má Biancu od Lelit alebo iný espresso kávovar, ktorý sa dá napojiť hadicami napevno na vodnú sieť, tomu odporúčame, aby tak hneď urobil.
Kto nemá espresso kávovar, ktorý sa dá zapojiť priamo do vodnej siete hadicami, ten používa vankúšik OSCAR, ktorý hodí do nádržky kávovaru a zmäkčuje vodu v kávovare takto. Pozor! Oscar potrebuje až 24 hodín na to, aby vodu poriadne zmäkčil na 1-2 nemecké stupňe.
OSCAR má pomerne krátku životnosť – mesiac- dva – tri.
Záleží od tvrdosti vstupnej vody a od toho, koľko takejto vody musel tento vankúšik chudáčik zmäkčiť. Postupne sa znižuje jeho účinnosť – potrebuje stále viac a viac času, aby sa pobil s tvrdou kohútikovou vodou, ktorú ste doňho naliali.
Toto je napr jeden z testov, ktorý meria tvrdosť vody. Sú testy na tvrdosť vody v nemeckých aj francúzskych stupňoch. O tom sme písali inde, študuj na našom journal tu.
Ale sú aj takí, ktorí si nedajú pokoja a chcú viac. My chceme dokonalú vodu. A preto si ju najprv zmäkčíme do extrému na nulu a budeme ju potom sami remineralizovať. Takto si to skomplikujeme.
Lenže najskôr potrebujeme získať vodu, ktorá bude mať nula nemeckých stupňov tvrdosti.
Nato slúži napr kanvica ZERO WATER. Link tu
Pozor. Filtre ZERO, ktoré takto extrémne zmäkčujú vodu až na nulu, vydržia veľmi krátko s tým počítajte. Nemôžu predsa odchytávať z tvrdej kontaminovanej vody z kohútika dlhšie ako pár dní. Všetky filtre majú svoj limit absorbcie.
Na druhej strane predpokladáme, že aj potom budú filtre ZERO funkčné, len nezmäkčia vodu na nulu, ako tvrdí výrobca. Treba skúšať a zistiť.
Sú aj iné systémy, ako získať vodu, ktorá má nula stupňov. Napríklad destilovaná voda.
Destilovaná voda je základ – bod nula, od ktorého začíname. Najprimitívnejší spôsob je pripraviť si doma destilovanú vodu priamo na sporáku, aha
Musíš prevariť vodu, odpariť vodu a následne paru zachytiť a hneď paru rýchlo kondenzovať. Výsledná vyzrážaná voda, ktorú zachytíš bude destilovaná voda. Rátaj s tým, že minieš veľa plynu, kým všetko odparíš z hrnca plus bude to dlho trvať.
Potom tu máme aj takýto tabletop VEVOR distiller aha
Za hodinu máš liter destilovanej vody. Destilovaná voda má nula tds aj nula nemeckých stupňov – hneď sa zafarbí na modro, keď do nej kvapneš indikátor. nemusíš kvapkať vôbec titrant, čiže má nula stupňov.
Destilovanú vodu musíš remineralizovať, aby si si nezničil tvoj drahý a milovaný pákový espresso kávovar. Nula stupňová voda spôsobuje koróziu.
Remineralizujeme vodu tak, že do destilovanej vody nasypeme minerály. Klikaj tu
Aké minerály sypeme do destilovanej vody?
Buď si sám pracne a zložito sypeš minerals kúpené v lekárni podľa receptu barista hustel alebo scae.
Potrebuješ super presnú váhu z amazonu, ktorá meria na tri desatinné miesta!
Recepty BH tu
Alebo si to podstatne zjednodušíš a kúpiš si u nás TWW prášok alebo PCW prášok tu
Pozor sú dva prášky TWW classic profile na brew na alternatívy a espresso profile na espresso do espresso kávovaru. Majú jemne odlišné zloženie.
Third wave water prášok obsahuje tieto: Magnesium Sulfate, Calcium Citrate, Potassium Bicarbonate, Sodium Chloride.
Tejto third wave water bande, ktorá je tu už dlho, momentálne konkurujú aj títo angláni a na nete sa to začína hemžiť videami, kde porovnávajú oba prášky. Aha.
Komu sa tieto prášky vidia drahé, ten si doma pripraví perfektnú vodu doma sám a to týmto nesmierne zložitým spôsobom, aha
Veľa zdaru, home baristi.
Pridať komentár
Chcete sa pripojiť k diskusii?Neváhajte prispieť!