graf PID a termostat talianska kava

Ako funguje PID? Čo je to PID? Načo je na espresso kávovare PID? Prečo si mám kúpiť kávovar s PIDom?

, ,

Často sa nás pýtaju, prečo majú espresso kávovary PID? Čo je to PID? Ako funguje PID? Prečo by som si mal kúpiť espresso kávovar s PIDom? Jednoducho povedané PID je toto:

PID je moderný vylepšený termostat, ktorý sa stále zapína a vypína. Zapne -vypne- zapne- vypne.

Robí to veľmi často a tým drží správnu teplotu, akú ste si nastavili. Drží teplotu stabilnú oveľa lepšie ako espresso kávovary bez PIDu.

Sú espresso kávovary bez PIDu. Aj Lelit má variant Mara PL62 bez PIDu a stojí o 200 EUR menej.

Mnohí sa pýtajú: pán Doboš, nemám si kúpiť radšej ten espresso kávovar bez PIDu?

Kávovary bez PIDu majú normálne klasické termostaty. Tu teplota kolíše, lebo sú pomalé. Je tu dlhá zotrvačnosť, dojazd.

Keď chcem znížiť teplotu bojlera espresso kávovaru bez PIDu, musím ho často rozobrať a manuálne skrutkovačom upraviť teplotu priamo na termostate espresso kávovaru.

Potom musím kávovar poskladať a čakať pomerne dlho, ako sa mi tá zmena prejaví na teplote espresso kávovaru.

Ak mám espresso kávovar s PIDom, tak iba stlačím gombík a uberám alebo pridávam teplotu. Výsledok vidím hneď a nemusím rozoberať espresso kávovar.

 

Baratza Sette a Lelit Mara PL62T

Baratza Sette a Lelit Mara PL62T s PIDom

dobry kavovar na doma

najlepsi domaci espresso kavovar s mlyncekom na kavu

Lelit Anita má dve páčky ako na lietadle. Prvou prepíname režimy espresso- voda- cappuccino. Druhou “PUMP” púštame čerpadlo. Jednoduché ovládanie. Tento variant má PID, existuje aj variant bez PIDu.

tlakomer PID home barista

Najlepšie to vidno v našom showroome homebarista.sk na Osvetovej 18: máme tu vystavené espresso kávovary bez PIDu aj s PIDom. Príďte sa s nimi pohrať a zistite, či je PID ozaj výhodou, alebo len predražuje espresso kávovar.

Ako funguje PID? Čo je to PID? To je súbeh troch funkcií súčasne: “proportional integral derivative” a týmto súčinom dosiahneme stabilitu.

Predstavte si dron. Aj drony majú PID. Tam slúžia na to, aby sa dron presne držal stále v rovnakej výške. Čidielka sú v strehu: stále sa vypínajú a zapínajú, aby bolo equilibrium – a držala sa výška, hladina.

Nesmú byť vlny. Dron nesmie kolísať hore- dole.

To je presne ako teplota v espresse kávovare.

Aké sú výhody PIDu na espresso kávovare?

Môžte jednoducho a rýchlo a okamžite zvyšovať aj znižovať teplotu.

Idete robiť 3 x cappuccino po sebe? Zvýšim si trošku teplotu na PIDe, aby sa mi ľahšie šľahalo penilo mlieko na latte art.

Idete skúšať novú výberovú kávu light roast svetlo praženú? Uberiem si pár stupňov na PIDe, aby som kávu šetril, a aby sa lepšie rozvinuli chute.

PID vám dáva možnosť kontrolovať- tunovať espresso.

Kto má Biancu PL162T od Lelit, ten má nielen PID ale aj vesielko a má už dva nástroje, ktoré pomôžu tunovať zabijácke espresso: teplotu aj tlak.

Kto má espresso kávovar bez PIDu, ten musí odpúšťat vodu, keď espresso kávovar dlho stojí zapnutý a nerobilo sa na ňom espresso, lebo sa prehrial.

Kto má PID, toto nerobí, lebo teplotu mu espresso kávovar drží. Šetríme vodu v nádržke.

Príďte do showroomu v Bratislave. Osvetová 18. Kávová osveta na Osvetovej:)

 

 

5 Odpovedí
  1. cabanak
    cabanak says:

    Pekny clanok, este ako vyuzivat moznost nastavenia teploty ?
    Ake su doporucenia pre nastavenie PID ? pre svetle prazenie idem vyrazne dole ? Kolko ma byt teplota v hlave ?
    Pri svetlej s vyssou teplotou zvyraznujem kyslost a potlacam ovocie ?
    Pri tmavej vyssiu teplotu ? preco ?

    Dakujem

    Odpovedať
    • Peter Doboš
      Peter Doboš says:

      teraz je trend ist dole s teplotou na 90 a niekedy aj na 88 stupnov. aj svetla aj tmava sa v sucasnosti riesi mensou setrnejsou teplotou. my postupujeme ale vzdy takto: mame nejaku kavu /tmava alebo svetla/ a pripravime si ju na roznych teplotach a porovnavame chute. niet lepsej metody. len nazabudnut: ked uberam na PIDe teplotu, dost dlho to potrva, kym sa TEPLOTA OZAJ ZNIZI, lebo je to masivny kovova masina a ma zotrvacnost. dufam, ze som pomohol. treba skusat na vlastnej kave rozne teploty a potom sa rozhodnut pre tu, ktora vam vyhovuje.

      Odpovedať
    • Peter Doboš
      Peter Doboš says:

      kazdy kavovar si treba najprv odsledovat s teplomerom: aky je vztah medti teplotou, ktoru mi ukazuje na displeji PIDu a SKUTOCNOU teplotou? To je prvy krok. Napr. my mame masinu od BFC a ta, ked pise na PID 81 tak SKUTOCNE namerame 92 pri extrakcii. A potom uz pridavam alebo uberam po jednom stupni a porovnavam kavy. Pri dual boileroch si nezavisle nastavujem dve teploty: na paru a na espresso. Pri jedno bojlerovke je to tazsie: musim nasjt teplotny kompromis- taky hodnotu, aby aj para vladala napenit mlieko dobre ale aby aj espresso nebolo spalene ale zive vitalne s cremou.

      Odpovedať
  2. cabanak
    cabanak says:

    Dakujem za odpoved s tym skusanim suhlasim, len potom mi z 250g moc na vychutnanie nezostane 😉
    Len ma zaujima, ci su nejake vseobecne voditka, aby som vedel, ci ak citim toto pravdepodobne treba ist s teplotou hore a ak toto tak dole…
    Samozrejme vsetko so vsetkym suvisi, takze tam vstupuje aj mnozstvo kavy, tampovanie, tlak ale aspon nejaky zakladny smerovnik je ?

    Odpovedať
    • Peter Doboš
      Peter Doboš says:

      velmi zjednodusene: mne to vychadza tak, ze uberanim teploty /pri tom istom case extrakcie/ znizujeme TDS /total dissolved solids/ v salke a tym padom sa to prejavi aj na chutovych tonoch vo vyslednej salke. plati to o kyslych aj horkych tonoch rovnako. ak je espresso prikre/kysle alebo horke/ da sa uvazovat o znizeni teploty

      Odpovedať

Pridať komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *