atmos fellow vacuum canister

Prečo káva rýchlo starne? Ako spoznám starú kávu? Ako spoznám čerstvú kávu? Ako mám správne skladovať čerstvú kávu doma?

, ,

Oxidácia je ako Kim Čong-un!

ako spoznam dobru cerstvu kavu ako spoznam staru kavu preco stara kava smrdi

Ako sa má správne doma skladovať čerstvá výberová káva?

Čo je to „stará“ káva?

Ako spoznám „starú“ kávu?

Prečo „stará“ káva chutí hnusne a nevonia?

Prečo „stará“ káva smrdí?

 Prečo je kyslík dobrý pre ľudí ale zlý pre kávu?

Ako mám doma správne skladovať čerstvú výberovú kávu?

Čo je to oxidácia?

Ako doma dlho uchovám čerstvú kávu naozaj čerstvú?

Kyslík  je fajn a najmä  vo Vysokých Tatrách na túre ale je zlý a ničivý pre čerstvú výberovú kávu!

Prečo? Lebo  oxidácia!

Čo je to oxidácia? Niečo zákerné a zlovolné? Niečo ako Kim Čong -un?

Keď kyslík príde do kontaktu s nejakou neskúsenou molekulou šlohne tejto naivnej prostopášnej molekulke elektrón len taký fukot.

Beťár jeden!

To je oxidácia.

Vskutku zákerná vec.

Povážte tie ničivé dôsledky! Molekula bez elektrónu to je jedna nešťastná nestála prelietavá a reaktívna molekula, ktorá vôbec  nechce byť bez ukradnutého elektrónu ani sekundu a tak ho zúfalo hľadá kade- tade a nehľadí na nič a pri panickej honbe za elektrónom  sa neštíti zlúčiť sa s bársakým gaunerom!

Je to trošku ako v slovenskej politike pred voľbami.

Skúste si to aj vy, aké je to byť bez elektrónu a hneď pochopíte.

Výsledok je pre nás, ako správne tušíte, katastrofálny!

Až katastrofatálny!

Káva stratí dobré arómy a pochytá všetky zlé hnusné smrady z okolia a to iste platí o chuti.

Beda!

Čo je to stará vyprchaná káva? To je taká káva, z ktorej vyprchala aróma a zároveň nasmradla z okolia.

A to všetko preto, lebo bola vystavená oxidácii.

Skúste si otvoriť čipsy, nasypať ich do misky a nechať ich len tak v obývačke jeden- dva dni pred vypnutou telkou a viete o čom hovorím.

Budú to úplne iné čipsy, aké ste kupovali a otvorili.

Kyslík -hlavný vinník v kauze oxidácia negatívne ovplyvňuje vzácne voňavé prchavé organické zlúčeniny v káve.

Prchavé organické zlúčeniny – sú to vedľajšie produkty, ktoré vznikli pri chem. reakciách pri pražení kávy a veľmi rýchlo po upražení vyprchajú.

Vďaka týmto „vedľajším produktom“ je ale naša čerstvá výberová káva voňavá a aromatická a super chutí!

A kyslík nám chce túto arómu a chuť odcudziť, hoci za výberovku neplatil a my áno!

Takže: Ak nebude kyslíka prchavé organické zlúčeniny nestratia elektrón a nebudú mať dôvod nasávať pachy odinakiaľ.

Napíšte si to prosím na transparent!

mam davat do mraznicky kavu kolko stoji

Kyslík má vplyv na kvalitu lipidov- tukov- olejov a tých je v upraženej káve neúrekom.

Vďaka oxidácii sa z lipidov stanú peroxidy a tie páchnu a nechutia vôbec dobre.

Čo urobí s kávou vákuovacia dóza? Ako zabráni vákuovacia dóza oxidácii?

A čo je to vákuum? 

Vákkum je pevne uzavretý systém, v ktorom je nižší tlak ako je bežne v atmosfére. Aby to bolo možné vôbec dosiahnuť, musíme mať dobre uzavretý priestor, z ktorého vysajeme všetok vzduch.

Prečo je ten nízky tlak taký dôležitý?

Lebo rýchlosť oxidácie priamo závisí od tlaku: čím je vyšší tlak, tým častejšie a rýchlejšie oxidácia prebieha.

Darmo, základ je znižovať tlak, ako sa len dá.

Under pressure

Dobrá vákuovacia dóza od Fellow vysaje všetok vzduch a poriadne zníži tlak. Garantujú, že to predlžuje životnosť čerstvej výberovej kávy.

Čo sa stane z CO2, ktoré čerstvá káva vypúšťa po upražení?

Počas praženia sa formujú plyny v zrnku a po upražení sa plyny dostávajú zo zrnka von.

40% plynov vyprchá hneď počas prvého dňa po upražení.

Kým ste si vy kúpili čerstvú výberovú kávu, väčšina CO2 už vyprchala.

Nekopí sa mi náhodou vo vákuovacej dóze zostatkové CO2? Nestačí “ventilček kvality ” na obale kávy?

Ventilček vypúšťa plyny CO2 von, ale slúži iba na to, aby nepraskol obal kávy!

Vo vákuu vo vákuovacej dóze Atmos Vacuum Canister z neďalekej Ameriky je tlak oveľa oveľa nižší a preto nehrozí kumulácia CO2

Dobré sú aj Airscape vákuovacie dózy na našom shop.homebarista.sk

Howgh.

2 Odpovedí

Pridať komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *