Čo je to WDT? Načo sa používa WDT?
WDT sa volá podľa “Weiss Distribution Technique.”
Vymyslel to John Weiss v decembri 2005.
Robí sa to pred tým, ako utampujete – utlačíte tamperom čerstvú pomletú výberovú kávu v portafiltri.
John Weiss to najprv urobil iba ihlou – pekne premiešal pomletú výberovú kávu v portafiltri.
Ak to urobíte dobre a správnym WDT toolom, vo výskledku dostanete lepšie zabijácke espresso doma.
Prečo? Lebo poničíte WDT toolom všetky hrudky kávy.
Väčšina mlynčekov na výberovú kávu / aj napriek cene/ hrudkuje.
Cieľom je výberovú kávu v portafiltri v baskete pekne “rozorať”, aby nebol žiadny channeling pri extrakcii espressa doma.
Dnes sú mnohí homebaristi, ktorí si už ani nevedia predstaviť “puck prep” – prípravu puku bez toho, aby použili WDT.
WDT si môžte urobiť aj sami doma.
Napíšte si “DIY WDT tool” do vyhľadávača a voilá!
Začínalo sa jednou ihlou, ale dnes sú v móde WDT, ktoré majú od 3 do 9 ihiel.
Populárny je korkový štupel od vína, do ktorého strčíte tri ihly.
POZOR: Dierky musia byť v rovnakej vzdialenosti od seba plus ihly musia trčať rovnako.
Nie je to až také ľahké, ako sa zdá.
Alebo obj cez aliexpress alebo amazon.
Alebo na thingiverse najdete file a vytlačíte si sami na 3d tlačiarni.
Link na WDT thingiverse tu
Ešte jeden link WDT tu
Alebo kúpite za drahé peniaze značkový WDT tool od normcore, aha.
Ihly sú kľúčové – odporúčame akupunktúrne ihly z aliexpressu alebo amazonu.
Kľúčové je, aby ihly boli tenučké. Musia byť extrémne tenké – najtenšie aké existujú!
Ako sa používa WDT tool?
Začínajte krúživým pohybom po obvode basketu a postupne smerujte do stredu. Ideálne sú VST baskety.
WDT je krásnym príkladom toho, ako sa svet home baristiky postupne odkláňa od klasickej baristiky.
WDT si nevedia predstaviť v rušnej kaviarni, lebo by veľmi spomaľoval proces prípravy puku.
Ale doma si home barista čas na poctivý puck prep nájde, pretože chce špičkové zabijácke espresso doma.
Že?
Pridať komentár
Chcete sa pripojiť k diskusii?Neváhajte prispieť!