mahlkonig kamene mlecie

FOTO: TOP 10 z Amsterdamu WOC 2018+WORLD BARISTA CHAMPIONSHIP

,
duomo

“Wise distribution tool” DUOMO je tu na to, aby sa predišlo channellingu pri extrakcii dokonalého espressa. “Channelling” je, keď neutlačíme správne čerstvo pomletú kávu v páke espresso kávovaru, a voda pod tlakom si nájde cestičku cez pomletú kávu tam, kde sme utlačili kávu málo alebo zle. Ale ako utlačím pomletú kávu v páke rovnako úplne všade, aby som sa vyhol channellingu? Čítajte ďalej! Kto tento gerétik wise distribution tool nemá, vraj nepil ešte dobré espresso.

Sú to hrabličky, ktoré dôkladne rozhrabú čerstvo pomletú kávu v páke espresso kávovaru pred tým, ako ju dobre utlačíme tamperom. Ihly sú dostatočne dlhé na to, aby dočiahli až na dno filtra v páke a premiešajú všetku kávu, lebo ihlami otáčame.

Prstom tlačíme jemne na mechanizmus, ten sa krúti a pomletú kávu v páke dokonale rovnomerne umiestni- distribuuje.

Čerstvo pomletú kávu v páke sme pred tampovaním poriadne rozorali. Na tomto probléme makajú aj chlapci z Barista Hustle. Volajú to “Hog” a majú iba prototyp. “Hog” bude mať 121 ihiel, ale nebude sa ničím otáčať, len čerstvú pomletú kávu v páke prebodne 121 ihiel ako v stredovekej španielskej mučiarni .

Títo chalani z Kórei to spískali. Keby dačo, píšte im.

Bravilor vymysleli brewer na doma. Do každej domácnosti. Farby majú od výmyslu sveta.

Cafflano Kompresso je tiež z Kórei. Mletie jemné, musí byť po tampovaní vidno logo. Tamper to má svoj vlastný.

Valec v Kompresse od Cafflano je násobne užší ako valec v Aeropresse. Dosiahneme tým vyšší tlak na pomletú kávu. Fyzika. Bude pravá crema, ktorá vznikla iba tým, že poriadnym tlakom tlačíme na jemne pomletú čerstvú kávu.

Johny z Južnej Kórei je barista šampión ťažká váha a vie tony o espresse. Na espresso kávovare “Mina” od Dalla Corte mi pripravil 5 x espresso z jednej rovnakej čerstvej kávy, ale každé espresso chutilo inak, lebo menil prietok vody, ktorá tlačila na pomletú kávu v hlave espresso kávovaru. Ostatné parametre nemenil. Mina od Dalla Corte je pre pražiarov kávy aj top baristov. Môžte skúšať a meniť parametre /prietok vody aj teplotu aj čas extrakcie/a naozaj bude espresso po dostatočnej zmene parametrov chutiť inak. Kto praží kávu na light roast, tomu sa espresso kávovar Mina od Dalla Corte z Milána zíde. Môže ho inšpirovať, ako má lepšie pražiť.

mina dalla corte

Mina od Dalla Corte vie meniť prietok vody a tým skutočne a podstatne mení tlak pri extrakcii espressa. Extrakciu chápe ako 5 krokov a každý krok môže mať iný prietok vody a iný tlak. Preinfúzia predparenie je iba prvý krok. Ešte má home barista 4 ďalšie kroky, ktoré si upraví na Dalla Corte appke. Espresso kávovar Mina od Dalla Corte poslúcha na slovo! Presne v tej sekunde, ako chcete, odrazu zmení prietok vody. Pridá alebo uberie. Všetko sledujete live ako sa ručička na tlakomeri umiestnenom priamo na hlave espresso kávovaru hýbe.

mahlkonig kamene mlecie

Smart bar je keď máte “Minu” od Dalla Corte aj “Maxa” od Dalla Corte a appku. Mlynček na kávu “Max” má kamene, ktoré používa nemecký Mahlkonig.

Na Mine od Dalla Corte urobíte aj pour over, keď veľmi uberiete prietok vody.

Producenti zelenej kávy po úspešnom cuppingu fair trade sa majú asi takto.

Švédsky semifinalista Matt Winton z Drop Coffee vo švungu. Napokon zvíťazila Agnieszka Rojewska z Poľska. Tu je video. Gratulujeme!

mlyncek na kavu domov

Nové modely “Silent range” od Eureka. Ideálne spoľahlivé robustné elektrické mlynčeky na kávu do domácnosti, do kancelárie, do menšej kaviarne ako druhý mlynček na kávu. Viac tech. na homebarista.sk eshope.

Producent zelenej kávy z Kolumbie po cuppingu fair trade.

prazicka kavy

Toto si prosím na vianoce. Ikawa bola produkt roka. Mini pražička s appkou. Zohreje sa za chvíľočku. Odrazu pocítim z komínika vôňu. Na appke mám dva parametre: čas a teplotu. Prštekom hladkám obrazovku a mením ťahom oba parametre uberám pridávam, počujem prvý crack. Pražíš, pražím, pražíme úplne hands-free. Krivka praženia sa dá uložiť, zdieľať.

Toto som upražil. Nechám dva- tri dni poležať. Natočíme video z prípravy alla V60 a graf z praženia vám pošlem.

Kees van den Westen má špeciálne hlavy s komorami a pružinami na dobrú extrakciu. Lietadlo. Mládež z Redroasters Coffee Company z Brightonu mi tam na rozlúčku darovala 200 g čertvo upraženého lightroastu z Rwandy, sprobujeme, keď budeme doma.

dobry lacny kavovar

V Technivorme ste ako doma. Robia kultové Moccamastre -kávovary do domácnosti a teraz aj dvojité “FOUR” so 4 kanvicami, veľké pre kaviarne, pre Dalea Coopera a Davida Lyncha, aby mali vždy dosť čiernej. Moccamaster máme na eshope.

Najlepšie na koniec. Toto je Haddis. Spoznali sme sa už v amsterdamskej električke. Vzal ma do Traboccy a rozprával mi o farmároch a ich rodinách z jeho Etiópie. Ako tam pijú kávu. Ako sušia naturalku v tieni. Ako žijú. Musím sa tam vraj prísť pozrieť. Vidíme sa, Haddis!

 

 

 

 

0 Odpovedí

Pridať komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *