WOC 2018 AMSTERDAM

Cupping v ALLY COFFEE. Všimnite si cuppovanie alla Barista Hustle. Pri tejto príležitosti som stretol Rubensa Gardelliho, tak sme spolu chvíľu sŕkali. Bola Amerika Afrika. Najvoňavejšia a najvýraznejšia bola pre mňa Etiópia /natural/. Usmiata pani, ktorá zalieva, bola z Čiech.

Trabocca. Zobral ma sem veľmi milý vysmiaty rodený Etiópčan, ktorý ma hneď ráno zbalil už v buse. Dievčina pokorne zalieva Etiópiu z Guji a používa GINU od Goat Story. Je to taký smart clever drip. Káva je po zaliatí najprv full immersion a kto chce, potom otočí takým cool otočným mechanizmom a vypustí kávu von a to dokonca svojim tempom ako chce, aby rýchlo vytekala. Na spodku stanice zabudovali inžinieri váhu s GINA appkou, ktorá sa môže smelo porovnávať s Acaia appkou. V Trabocce sa ukázali páni producenti, napr. Adam Overton. Kto vie, ktorú kávu sme od neho mali na eshope?

RATIO z Portlandu, z Oregonu. Takto sa má pripravovať káva doma. Týchto vychvaľujú do neba borci na Clive Coffee! Pripravovali na nej kafu Duismann.

Takto blažene sa tvárite, keď stojíte zoči voči MINE od Dalla Corte. Tento espresso kávovar z Milána je jedinečný! Žiadny iný espresso kávovar neponúka možnosť meniť prietok vody pri extrakcii espressa. Keď zmeníte prietok vody, meníte tlak, ktorým tlačíte na pomletú kávu. MINA má rozdelenú extrakciu až do 5 krokov. Každý krok môže mať iný prietok vody. Rovnaká káva bude v šálke chutiť vždy inak, ak zmeníte prietok vody a tým tlak. Toto je revolúcia. Pre baristov a najmä pre pražiarov. Môžu svoju upraženú kávu testovať na Mine a zistiť tak, ako sa káva chová pri rôznych tlakoch a ešte prípadne vylepšiť praženie nabudúce. Fakt sme sa hrali s jednou kávou, menili prietoky a dostali inú chuť pri rovnakej porcii aj rovnakom mletí aj rovnakom čase extrakcie. Cítil som sa ako vedec v labáku!

Bravilor vymysleli chutný kávovar na doma. Jednoduchý, celkom pekný, robí naparádu filtrovanú kávu. Na doma, do kancelárie, na chatu. Za dostupnú cenu.

UFO z budúcnosti pripraví filtrovanú kávu aj jemný specialty tea. Volá sa BKON. Predvádzala to taká chutná Nórka, že som tam zhypnotizovaný chvíľu pobudol. Tu je video: https://www.youtube.com/watch?v=rSbqdTEiZIA Video tej Nórky nemám.

Sypané čaje Canton a dokonalý čajový servis zo skla. Pomáha MARCO: ošetrená vodička s presnou teplotou. Dá sa nastaviť viacero teplôt na rôzne čaje. Nirvána!

Comandante pozná každý, lebo sú najlepšie. Dajú sa ľahko rozobrať, vyčistiť a zasa poskladať. Mlecie kamene sú z tvrdenej ocele. Melie sa ľahučko aj tvrdší light roast. Minimálny kávový prach. Teraz je nová PRO oska na espresso na ultra jemné mletie.

Väčších sympaťákov ako boli títo dvaja som v Amsterdame nestretol. Belgičan Tom Janssen z Cup a Lot a pánko-producent z Konga z Kivu. Tom často cestuje do Konga. Vraj je tam už bezpečnejšie. Kupuje zelenú kávu priamo od farmárov. To sa volá, ako viete, direct trade. Mnohí farmári obrábajú iba jednohektárové farmičky a vraj iba v Kivu ich je cez 5000. Nepredstaviteľné!

Jeff z Coffee Me Up vymyslel wise distribution tool DUOMO. Jeff tvrdí, že bez jeho gerétiku nikdy neurobíme dobré espresso. Sú to také hrabličky, ktorými dôkladne poprehrabávame pomletú kávu v páke aj úplne na spodku páky a až potom tampujeme. Aj Barista Hustle na niečom takom robí.

Henk Langkemper je vysmiaty Holanďan. Mohol by to byť námorník. Opálený, vyžaruje z neho chytľavá energia. Má zbierku raritiek, z ktorej mnohí odpadnú. Nechytať!

Producenti po potlesku po úspešnom fair trade cuppovaní.

Vynálezca Cafflano Kompresso– produkt roka.

Moje prvé espresso alebo “kompresso” z Cafflana. Páči sa mi to viac ako PRISMO od FELLOW. Prismo robí falošnú cremu ako plastové kávovary. Tu vznikne crema na hladine vďaka fakt vysokému tlaku na čerstvo omletú kávu. A to tam borec nasypal obyčajnú Illy z plechovky. Tu je valec podstatne užší,tlak je tým pádom oveľa vyšší ako v Aeropresse.

Loveramics majú novú elegantnú sadu šálok a krčiažkov. To musíte milovať, nedá sa inak. A majú aj nový ručný mlynček na kávu s keramickými kameňmi, ale netestoval som.
Ani sme sa nenazdali a ubehlo to ako voda v kanáloch Red Lightu. Aj keď tam voda takmer stojí. Dúfam, že sa všetci na budúci rok spoločne pochytáme za ruky a uvidíme sa v Berlíne. Takto nejak sa zvyklo končiť v článku v školskom časopise.
Pridať komentár
Chcete sa pripojiť k diskusii?Neváhajte prispieť!