Inštalácia spustenie kávovaru Lelit Bianca PL162T dôležité!

, ,

Lelit Bianca PL162T

Tenkrát poprvé! Začíname! Jupí!

V prvom rade: ďakujeme za nákup. Bianca od Lelit  je super dual boiler espresso kávovar – dobre ste sa rozhodli. Máme priamu hotline linku na hlavného technika. Volá sa Mauro Epis. Je to sympaťák a vždy pomôže, keď je dotaz. Lelit má úžasný zákaznícky servis a zákaznícku podporu. Je radosť s nimi spolupracovať.

Lelit Bianca  PL162T má dva bojlery -je to dvojbojlerový espresso kávovar a bojler na paru sa dá úplne vypnúť, ak nerobíte cappuccina. Espresso pritom robíte ďalej. Dva bojlery sú oddelené a pracujú nezávisle od seba. Šetríte energie, lebo tento bojler je veľký a spotrebuje veľa energie.
Výrobné číslo espresso kávovaru si zapíšte do manuálu a uchovajte. Serial no.: 260095 napríklad. To je kávovar vyrobený apríl 2020. Aj dátum zakúpenia u nás si zapíšte.

Uchovajte, slúži ako záručný list! Uchovajte aj originál krabicu Lelit. 

Nezabudnúť nainštalovať hneď prietokový filter do nádržky. Filter vydrží 70 l vody, potom ho treba vymeniť. Ako prvé urobím test tvrdosti mojej vody vo vodovode, aby som vedel, na čom som.

Kto má tvrdú vodu, pre toho platí, že tento filter vydrží oveľa kratšie, ako je napísané na obale: 20-30 litrov.  Inak sa kávovar zavápni.

Na nádržke si značte, koľko krát ste dolievali nádržku. Tvrdá voda to je 4 kvapky nemeckých stupňov a viac! Niekto má až 23 nemeckých stupňov! Takému vydrží 70 l filter max. desať litrov a musí meniť veľmi veľmi často filter.

Zavápnený kávovar nepodlieha záruke. Znamená to, že sa nemenil pravidelne a poctivo filter a nekontrolovala  sa poctivo a pravidelne tvrdosť vody, a to sa považuje za „nesprávne používanie“ kávovaru.

Nepoužívať espresso kávovar vonku, iba vo vnútri v interiéri. Zákaz v exteriéri.

Mimo dosahu detí, je extrémne HORÚCI a nebezpečný, popália sa!!

Nesprejujem ho vodou. Vlhkou handričkou utieram kapotáž.

FILTER pred tým, ako ho nasadím na hadičku v nádržke, ponorím na tri minúty do vody, aby sa odvzdušnil. Musí vypustiť potápačov- musí sa vybublinkovať.

Nastokneme ho na hadičku a zasunieme do držiačika v nádržke.

Pozor na nápis FRONT, ktorý je červeným na nádržke. To znamená “dopredu”. Týmto smerom musíme vkladať nádržku. Všimnite si, ako bola daná predtým, ako ste ju vybrali.  Iba keď máme vodu v nádržke a nainštalovaný filter, môžeme zapnúť kávovar.

Keď je voda v nádržke a zapli sme kávovar, sledujeme pokyn na displeji. Objaví sa malá ikonka „madielko – páka“, ktorým spúšťame espresso.

Toto musíme zdvihnúť, ako keby sme robili espresso /zatiaľ to robíme bez kávy bez portafiltra/. Týmto úkonom spustíme čerpadlo a to začne nasávať vodu z nádržky. Kávovar začne príjemne vrnieť. Všimnime si, že kávovar nasaje takmer úplnú nádržku a dolejeme hneď ďalsiu plnú nádržku.

Na disp. beží countdown odpočítavanie sekúnd, ako dlho máme „madielko“ držať hore – 30 sekúnd. Potom ho spustíme dolu. Kávovar je teraz plný vody. Začína sa nahrievať. Vidíme ako stúpa teplota na displeji. Dolejeme vodu do nádržky.  

Na displeji začne stúpať teplota a bude blikať narastajúca hodnota teploty.

Čakáme, kým vystúpi na prednastavenú teplotu,  a kým prestane teplota  blikať a napíše sa “OK“.

Potom ešte čakáme, kým sa nahreje aj druhý bojler na paru. Bude aj chvíľu /15sek / „hrozivo“ syčať, nebojte sa. Keď prestane syčať je pripravený aj druhý bojler. Celá to potrvá 10 -15 min.

Drevené VESIELKO dáme úplne doprava! Tým pádom sme otvorili naplno priechod vody cez hlavu.

Naprázdno odpustíme cez hlavu aj pol litra vody. Odpustíme aj vodu z trysky na vodu /2-3 dl/ aj paru odpustíme na 5 -10 sek. Doplníme zasa mäkkú vodu do nádržky!

Ideme robiť 1 x espresso. Vesielko necháme úplne vpravo. Nastavíme si mletie aj porciu kávy tak, aby pri úplne otvorenom vesielku /VPRAVO/ tiekla jemným prúdikom. Automaticky sa spustí timer.

Pár sekúnd to potrvá, kým začne vytekať espresso do šálok. Celá extrakcia môže trvať kľudne aj 30 -35 sek. Ručička na budíku manometra vystúpa na 10 -12 bar.

Potom už mletie ani gramáž nemeníme, ani typ kávy! Káva musí byť pomletá správne najemno.

Až potom môžeme experimentovať s vesielkom a všímať si, ako sa na ciferníku tlakomera znižuje tlak. Ale vždy pri tom istom mletí aj gramáži. Bottomless potrebuje cca 20g kávy treba vždy rešpektovať veľkosť sitka. Sitká musia byť plné.

POZOR je horúci celý kávovar! Nedotýkať sa hlavy E61, popálite sa.

Páka -portafilter /do ktorej sa dáva pomletá káva/ musí byť dobre utiahnutá! Je tam tlak a takmer vriaca voda! POZOR! S pákou počas extrakcie už nemanipuluj.  Vždy musí byť dobre utiahnutá- zamknutá až po tú nálepku s ikonkou “lock”, keď je v nej pomletá káva a robíme espresso! Je tam velký tlak a vysoká teplota. Pozor na úraz.

PROGRAMOVANIE LCC displeja /str.19/

Najprv stlačím mínus „-„

To ma dostane do MENU. Mínuskom sa ďalej posúvam po položkách MENU

1teplota bojlera na espresso / mini ikonka kľúča sa objaví dole pod teplotou/

2 teplota bojlera na paru /tiež ikonka kľúča pod teplotou pary/

3 úplné vypnutie bojlera na paru, keď nerobím cappuccina- úsporný režim “E”

4 preinfúzia

  1. stand by režim

6 počítanie káv total 

Kto nerobí cappuccino a chce šetriť energie, môže v MENU vypnúť bojler na paru  OFF – objaví sa mini ikonka  „E“ ako energy saving. /str19/

Každý údaj, ktorý ste zmenili si po 3 sek automaticky program zapamätá.

PREINFÚZIA- predparenie má dve fázy: ON a OFF obe si nastavujete zvlášť. ON fáza znamená, že púšťa vodu OFF fáza, že nepúšťa vodu.

Príklad: 5 sek pustí vodu potom 5 sek nepustí vodu a čaká sa, kým sa pomletá káva v páke predparuje a až potom normálne začne púšťať vodu ako pri obyčajnej extrakcii.

Video k MENU tu klikaj

VESIELKO: ak budete pohybovať doľava znižujeme prietok vody v hlave počas extrakcie. Preto je jasné, že extrakcie budú trvať dlho. Kľudne aj 50-60 sek

Skúste si vesielko najprv naprázdno bez pomletej kávy v páke.

Pri pokusoch s vesielkom / a dlhými časmi extrakcie/ odporúčame nastaviť kávovar na 90 stupňov a niekedy aj na 85. Pri acidných kávach pome hore s teplotou aj na 95.

POZORNE prečítať anglický manuál originál. Je tam všetko o espresse aj o čistení kávovaru!! Treba robiť backflush aj čisťiť trysku na paru.

Bianca sa dá napojiť na VODU do vodnej siete.  V takom prípade nás kontaktujte. Alebo sledujte inštruktážne videá!

Tesnenia na hlave aj na kohútikoch nepodliehajú záruke. Výmena filtrov nutná pravidelne a veľmi často. Treba robiť testy tvrdosti vody. Kto má viac ako 6 nemeckých stupňov tvrdú vodu, nech sa nespolieha prosím na to, čo sa uvádza ako kapacita filtra. Rovno rátajte, že filter zmäkčí len POLOVICU vody, ktorú uvádza.

Na mnohých miestach na SR má voda neskutočných 23 nemeckých stupňov! V takom prípade musíte robiť dvojstupňové zmäkčovanie vody: najprv si vodu „predpripravíte“ a niekoľko hodín necháte  v inej /sklenenej/ nádobe s funkčným filtrom – vankúšikom a až takúto vodu potom nalejete do nádržky, v ktorej máte samozrejme zasa filter!  

 Treba pravidelne odvápňovať kávovar dezcalom.  Máme o tom iný blog na journal homebarista.sk

Najčastejšie problémy:

1.Káva nie je dosť horúca.

Buď nie je dosť nahriaty kávovar /90 – 95 stupňov/ alebo je studená páka- portafilter, v ktorej je pomletá káva. Páka portafilter musí byť horúci ako hlava kávovaru.

2.Káva tečie rýchlo

Pomleli ste nahrubo alebo ste dali malú porciu.

  1. Káva netečie alebo iba kvapká

Pomleli ste príliš najemno alebo je priveľká porcia a čerpadlo to už nedokáže pretlačiť.

  1. Nejde para

Tryska je upchatá alebo máte vypnutý bojler na paru / kávovar v úspornom režime  na disp. svieti „E“   

IKONKY na displeji LCC vysvetlivky /str. 29 v orig. manual/

Objaví sa ikonka výkričník v trojuholníku a kvapka vody.

Máte málo vody v nádržke, treba okamžite doliať vodu do nádržky. Stále si sledujte, koľko vody máte v nádržke. Neplytvajte vodou, aby ste nemuseli často dolievať. Kto šetrí vodou, stará sa aj o kávovar, lebo keď kávovarom nepretečie veľa vody, nezavápni sa(:

Všetky ostatné ikonky výkričníka v trojuholníku s číslami 1,2,3,4,5 volajte nášho technika 0902 956 000 alebo 0902 956 001

Mgr. Peter Doboš, riaditeľ

Homebarista.sk

0902 956 000

Link na originál lelit manual v Angličtine tu: https://links.imagerelay.com/cdn/2615/ql/b7cbd65abfbe4b5e98ecb800a0a9c6e4/LELIT_BIANCA_USER_MANUAL.PDF

 

0 Odpovedí

Pridať komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *