urnex home barista talianska kava goppion caffe

Vzdelávanie:
Čistenie a údržba espresso kávovaru.

, ,

Keď debatujeme o naozajstnom zabijáckom espresse alebo len tak všeobecne mudrujeme o kávičke, mnoho vecí je subjektívnych a záleží od vkusu. Ale jedna vec je istá: espresso kávovar aj mlynček na kávu treba pravidelne čistiť. A poriadne sa oň starať, ak chceme, aby naše vytunované espresso bolo tip top.

Pravidelná údržba sa oplatí, predlžujeme životnosť espresso kávovaru. Jasné, nie je to najpopulárnejšia téma, ale o to dôležitejšia. Pákový naozajstný espresso kávovar a dobrý profi mlynček na kávu nie sú najlacnejšie záležitosti. Je to naša pýcha, náš klenot, naše dietko, aj dôležitý bytový doplnok a zaslúži si pozornosť, nie?

Na pákových espresso kávovaroch sa káva usadzuje na pákach, na sitku v hlave kávovaru, zvnútra na hlave kávovaru a v sprške, ktorá je v hlave. Tieto časti prichádzajú do styku s mletou kávou. Najčastejšia operácia je “backflush”. Na vyčistenie kávovaru budete potrebovať kvalitný prášok, ktorý rozpúšťa kávové usadeniny, čistiacu kefku, slepé sitko (alebo aspoň gumovú záslepku). Vyberte z páky bežné sitko, a vymeňte ho za slepé.

Slepé sitko je bez dierok a teda neprepúšťa vodu. Ak nemáte slepé sitko, vložte do bežného sitka gumovú záslepku. Tá tiež zabráni vytekaniu vody cez páku. Do slepého sitka nasypte asi 2 kávové lyžičky čistiaceho prášku PULYCAFF.

Založte páku do kávovaru a pustite vodu, akoby ste robili kávu. Voda s práškom nebude mať z páky kam odtekať a bude cirkulovať okolo hlavy kávovaru, ktorú tým začne čistiť. Nechajte čerpadlo pustené zhruba 8 sekúnd a potom ho vypnite. Voda odtečie pomocou trojcestného ventilu spodnou stranou kávovaru do zbernej nádobky (v prípade profesionálnych kávovarov rovno do odpadu).

Nechajte prášok pôsobiť minútku. Opäť pustite vodu, 8 sekúnd nechajte pustené čerpadlo a opäť ho vypnite. Pauza, ako v predošlom cykle. Opakujeme 4 krát. Čistite dovtedy, kým z kávovaru do odpadovej nádržky nevyteká čistá biela pena.

Táto technika čistenia sa po anglicky nazýva “backflushing”. Kefkou poriadne vydrhnite všetky záhyby hlavy kávovaru. Preplachujte vypúšťaním vody z kávovaru. Zárubu a tesnenie kávovaru prečistíte tak, že pred pustením vody mierne uvoľníte páku a kým čerpadlo tlačí vodu, krútite pákou zo strany na stranu.

Pozor na horúcu vodu, aby ste sa nepopálili. Nakoniec poriadne prepláchnite kávovar vodou. Posledné kolo je najdôležitejšie: rozpustíme tie najzažranejšie kávové oleje.

Páku a sitká vyčistíte tak, že ich ponoríte do nádobky s horúcou vodou, do ktorej zamiešate čistiaci prášok. Páku aj sitká nechajte ponorené zhruba 15 minút. Nakoniec páku dôkladne vydrhnite a opláchnite pod tečúcou vodou.

Ak sa nebojíte, môžete z hlavy kávovaru odskrutkovať sprchu a dôkladne ju vyčistiť rovnakým spôsobom, ako sitká.

Teraz prečistíme trysku na mlieko. Vypustíme z nej paru a prečistíme zvonka špeciálnou handričkou, určenou výhradne iba na trysku.

Aby sme sa vyhli zavápeniu kávovaru, nezabúdajme na mini filter vody.

V našej ponuke je viac filtračných riešení: najjednoduchší je mini filter od LELIT, na obale je priamo napisané, koľko litrov vody filter spoľahlivo ošetrí /35l alebo 70 l/. Filter po použití nemusíme zahadzovať.

Ponoríme ho do roztoku NaCl, a tým ho zregenerujeme a používame opäť. Na kávovare bude treba po konzumácii cca 50 kg kávy /nebojte sa, to je dlhá doba/ a vymeniť tesnenia hlavy.  Tesnenia sa menia takto:/video/.

Filter objednáte u nás, máme skladom od výrobcu v našom showroome na Osvetovej 18.

Časom sa naučíme ako vymeniť spršky na hlave kávovaru. Je to dobrá príležitosť na upgrade: nainštalujeme špeci VST alebo IMS spršky, ak ich ešte nemáte. Nezabúdajme, že treba priebežne kontrolovať tlak čerpadla. Veľmi dôležité je všímať si, či neklesá podozrivo teplota vody, to by znamenalo, že špirála v bojleri sa zavápnila a nestíha zohrievat poriadne vodu.

Na odvápňovanie bojlera poúžívame DEZCAL od firmy URNEX. Je bezpečný a biologicky nezávadný, má certifikát NSF (www.nsf.org). Dezcal nepoškodzuje tesnenia ani spoje kávovarov. Dezcal zmiešame s vodou v pomere 1:10. Roztok nalejeme do nádržky s vodou a necháme ho prejsť celým kávovarom. Ako keby sme robili jedno espresso za druhým ale bez páky a s pauzičkami aspoň 10 min.

Asi štvrtinu nádržky si nechajte a vypustíme roztok aj cez trysku na paru. Po skončení nádržku vypláchneme, naplníme čistou vodou a opät necháme prejsť komplet celým kávovarom. Poctivé odvápnenie zaberie hodinku aj dve, závisí od veľkosti bojlera.

Aby sme ho nemuseli robiť, radíme používať filtre a radšej častejšie meniť tie. Je to podstatne viac easy. Aj páky a samostatné diely môžme ponoriť na 30 minút do teplého roztoku s DEZCALom. Pomer opäť 1:10. Potom dôkladne umyť a opláchnuť pod prúdom tečúcej vody.

Ešte je tu jedno riešenie: používajte “THIRD WAVE WATER”. Toto je prášok, ktorý sa sype do  destilovanej vody. V tomto prášku nie je vápnik, ale iné soli. Takto ošetrená voda vám nezavápni kávovar a nemusíte mať ani filter.

Čistenie mlynčeka odporúčame robiť pravidelne. Zanesené mlecie kamene strácajú mleciu účinnosť, dĺžka času potrebná na mletie kávy sa zvyšuje a motor mlynčeka sa oveľa viac namáha. Káva páchne a degraduje espresso. Používajte granulát URNEX GRINDZ, je to 100% prírodný a zdravotne nezávadný produkt. Čistí mlecie kamene. Rýchlo a efektívne odstraňuje kávové rezíduá a mastnotu z mlecích kameňov.

Granulát je vo forme tabletiek veľkosti kávových zrniek. Jednoducho ho zomeľte ako bežnú kávu a mlecie kamene vášho mlynčeka na kávu budú opäť čisté ako nové. Aj mlecie kamene majú svoju predpísanú životnosť a nevydržia večne. Ak teda zbadáte, že káva už nie je tak konzistentne pomletá ako bývala, možno je načase mlecie kamene vymeniť za nové. Dôkladné vyčistenie mlynčeka na kávu je časovo náročnejšie, ale z času na čas je dobré to urobiť. Ak nie ste technický typ, zverte čistenie mlecích kameňov do rúk odborníkov.

Ak si trúfate, rozoberte mlynček na kávu (v mnohých prípadoch stačí odobrať násypku na kávu a odskrutkovať vrchnú časť mlynčeka) a vnútornú časť povysávajte. Tým zbavíte mlynček hrubých nečistôt. Následne už budete musieť prísť na spôsob, ako na vašom mlynčeku sprístupníte spodný aj vrchný mlecí kameň, aby ste ho mohli dôkladne vyčistiť tvrdou kefkou.

Nezabudnite ani na výpusť mletej kávy, ktorú najlepšie vyčistíte jemným štetčekom. Nezabudnúť na umývanie zásobníka na zrnkovú kávu. Aj každý druhý týždeň, je to jednoduché a bezbolestné. Kávu z neho dajte preč, vytiahnite ho z tela mlynčeka a vydrhnite JARou a horúcou vodou. Potom ho prepláchnite a starostlivo vysušte.

Ručný mlynček COMANDANTE alebo Skerton od HARIO viete rozobrať na jednotlivé diely, ktoré dôkladne vyumývate pod tečúcou horúcou vodou. Nepotrebujete žiadny čistiaci prášok, všetky diely sú väčšinou ľahko prístupné a po rozobratí môžete hrubé nánosy odstrániť tvrdšou kefkou. Do COMANDANTE môžte tiež občas nasypať granule GRINDZ. Pred opätovným zložením mlynčeka všetky diely dôkladne vysušte.

Do toho!

 

 

 

 

 

 

0 Odpovedí

Pridať komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *