Ako spoznám najlepší mlynček na kávu?

, ,

Ani drahý espresso kávovar sám ešte dokonalé espresso neurobí. Kúpili ste si čerstvú zrnkovú kávu z Burundi alebo sladký blend od talianskych veľmajstrov a ste zvedaví, ako sa prejaví ich chuť v šálke espressa? Prezradíme Vám malé tajomstvo: potrebujete ešte perfektný mlynček na kávu.

Iba s dobrým a spoľahlivým mlynčekom na kávu sa vám podarí odomknúť arómy a chute, ktoré v sebe schováva vaša kávička vo svojich čerstvo upražených zrnkách. Ale ako sa v mlynčekoch na kávu vyznať? Nie je to vôbec zložité. Musí mlieť rovnomerne. Každá čiastočka pomletej kávy musí byť rovnako veľká.

A ďalej: mlynček na kávu sa nesmie pri mletí prehrievať a nesmie generovať statickú elektrinu. Tri najdôležitejšie kritériá pri mlynčekoch na kávu sú tieto: veľkosť mlecích kameňov, tvar mlecích kameňov, sila motora.

Veľkosť mlecích kameňov.

Toto je jednoduché a prvoradé: čím je mlynček na kávu väčší, tým je lepší. Väčšie mlecie kamene znamenajú, že máme väčšiu mleciu plochu k dispozícii. Ak máme väčší priemer mlecích kameňov k dispozícii, automaticky to znamená, že na akékoľvek množstvo kávy, ktorú chceme pomlieť, bude potrebný menší počet otáčok.

Toto potom znamená, že takýto mlynček bude mlieť rýchlejšie. Ale pozor: nie v zmysle, že sa budú kamene rýchlejšie krútiť. Rýchlejšie pomelie nižším počtom otáčok. Vo svete kávy zvyčajne takto rýchlejšie pomlieť znamená aj chladnejšie pomlieť. Bingo. Lebo nikto nechce, aby mu smažilo zrnká ešte raz aj pri mletí, že?

Má to aj ďalšiu výhodu: čím rýchlejšie melieme, tým menšia šanca pre statickú elektrinu medzi jednotlivými mlecími cyklami, lebo statická elektrina vedie k tomu, že sa robia hrudky, že sa dávkuje nerovnako, a končí to smutne: biednym espressom.

Tvar mlecích kameňov.

Kónické kamene majú opäť oveľa väčšiu mleciu plochu, ako majú rovné kamene na ten istý priemer. Krútia sa pomalšie, lebo si to môžu dovoliť. Lebo pomletá káva z nich sama rovno vypadáva von vďaka gravitácii.

Rovné mlecie kamene sa musia točiť rýchlo, aby odstredivou silou vymrštili spomedzi seba čerstvo pomletú kávu. Znamená to automaticky, že kónické mlecie kamene sú lepšie?

Hm. Kónické kamene vo všeobecnosti melú lepšie, keď melieme veľmi najemno. Majú dokonca trošku tendenciu mlieť ešte jemnejšie než najemno. Rovné mlecie kamene melú rovnomerne, čo vedie k lepšej konzistencii. A espresso bude harmonickejšie. Pri kónickom mlynčeku zasa, keď domeliete porciu, určite ostane menej kávy medzi kónickými kameňmi. Pri rovných kameňoch vždy nejaká káva ostane medzi kameňmi.

Veľkosť motora.

Tu je to jednoduché ako Mária: veľký motor s väčšou silou pomelie lepšie. Aj espresso bude výraznejšie. Suma sumarum: Keď chce niekto zvýšiť úroveň svojej kaviarne doma a chce lepšie espresso doma, vždy mu radíme: kúpte si radšej lepší mlynček na kávu a potom neskôr si kúpite lepší espresso kávovar.

Keď si kupujete celú sadu naraz, radíme vyčleniť si až 40% percent peňazí na mlynček na kávu. Vyplatí sa to a vaše chuťové poháriky sa vám za to poďakujú.

2 Odpovedí

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] A teraz pome na to hlavné. Na ten zážitok. Výhoda je hneď taká, že nikdy nebudete mlieť tak rýchlo, aby ste kávu pri mletí spálili. Aspoň sa to predpokladá. Nie že to kutil bude nejak kombinovať s gerétom, čo bude mlieť za neho! Žiadne také. Pekne ručne stručne si to treba užívať. Už pri mletí čerstvého roastu ucítite „fragrance“ alebo suchú arómu a viete, že ste na správnej ceste. Machri aj podľa fragrance vedia o káve viesť siahodlhé monológy aj určiť pôvod a meno farmára. Hneď pocítite nutkavú túžbu si čerstvo pomletú kávu aj presne na miligram odvážiť, kvôli ideálnemu „brew ratio“, ale o tom niekedy nabudúce. Keď preniknete do okultna kávovej extrakcie. Kto pravidelne melie denne pre desiatich, bude mať časom svaly. Alebo si kúpi elektrický mlynček. https://homebarista.sk/sn-najlepsi-mlyncek-na-kavu/ […]

  2. […] A teraz pome na to hlavné. Na ten zážitok. Výhoda je hneď taká, že nikdy nebudete mlieť tak rýchlo, aby ste kávu pri mletí spálili. Aspoň sa to predpokladá. Nie že to kutil bude nejak kombinovať s gerétom, čo bude mlieť za neho! Žiadne také. Pekne ručne stručne si to treba užívať. Už pri mletí čerstvého roastu ucítite „fragrance“ alebo suchú arómu a viete, že ste na správnej ceste. Machri aj podľa fragrance vedia o káve viesť siahodlhé monológy aj určiť pôvod a meno farmára. Hneď pocítite nutkavú túžbu si čerstvo pomletú kávu aj presne na miligram odvážiť, kvôli ideálnemu „brew ratio“, ale o tom niekedy nabudúce. Keď preniknete do okultna kávovej extrakcie. Kto pravidelne melie denne pre desiatich, bude mať časom svaly. Alebo si kúpi elektrický mlynček. https://homebarista.sk/3955-2/ […]

Pridať komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *