ECM Controvento

Aký espresso kávovar kúpiť?

, ,

Každý, kto sa vyzná do perfektného espressa, nemôže čakať, že do espresso kávovaru investuje menej ako 700 EUR s DPH. Prečo? Ak bude stáť nejaký kávovar /nový/ menej, určite nebude celý z ušľachtilých poctivých kovov, nebude mať naozajstnú pravú profesionálnu trysku na napeňovanie mlieka a vydrží iba krátko, lebo sa rýchlo pokazí. A espresso bude biedne. Crema bude svetlá a vykapatá. Káva potečie rýchlo, za 7 sekúnd máte plnú espresso šálku, a výrobca vám ešte povie, že to tak má byť.

Kto sa vyzná do espressa vie, že bude potrebovať aj kvalitný mlynček na kávu, a že naozajstný dobrý spoľahlivý mlynček na kávu je rovnako doležitý ako dobrý spoľahlivý kávovar. Ak nie dôležitejší. A dobrý mlynček na kávu nekúpite pod 300 EUR. Kto chce pravé silné brutálne espresso, potrebuje naozajstný celokovový espresso kávovar s kovovým bojlerom.

Vyrobený v Taliansku, to je vlasť espressa. Lebo iba naozajstný espresso kávovar dokáže splniť hlavné a základné podmienky na pravé nekompromisné espresso: musí mať a udržať si stabilnú teplotu / 92 až 96 stupňov celzia/ a poriadne motorové čerpadlo musí tlačiť na čerstvo pomletú kávu poriadnym konštantným tlakom 9 barov. To je alfa a omega.

Ďalej: špičková pravá kovová silná parná tryska na napenenie mlieka na cappuccino alebo flat white je must. Použité materiály na bojler musia byť aspoň meď a mosadz a zvyšok kávovaru musí byť celonerezový. Iba takéto naozajstné espresso kávovary vydržia dlhé roky, a ak by sa niečo nebodaj pokazilo, tak sa to hlavne dá ľahko a pomerne lacno opravovať. Na opravu sú tu profíci. Alebo sa to možte časom naučiť aj vy. Samozrejme, životnosť závisí aj od vás, a od toho, ako sa o espresso kávovar budete starať.

Obchody sú plné plastových kávovarov nad 700 EUR: Breville, Sage, Krups, Saeco, Sunbeam & Delonghi, Jura, atď. Niektoré z týchto stoja dokonca aj vyše 1000 EUR, čo je ozaj šokujúce, ako zistíte, keď budete čítať ďalej. V skratke, tieto kavovary nemôžu dlho vydržať z jednoduchého dôvodu: majú lacné termobloky, ktoré sa rýchlo zablokujú a neopravujú sa potom vôbec jednoducho. Trúbky, ktoré vedú cez termoblok by museli mať aspoň 4 mm vnútorný priemer. A oprava, ak je možná, nie je lacná záležitosť.

Ale to nie je zďaleka všetko. Len veľmi málo plastových modelov, dokáže udržať stabilnú teplotu. Iba modely s PID majú akú takú stabilitu a vo väčšine prípadov tryska na napeňovanie mlieka je biedna. Nedostatočná. Výnimku tvoria modely, kde je celý jeden termoblok venovaný iba napeňovaniu mlieka. Za tie isté peniaze si možte kúpiť naozajstný pravý celokovový espresso kávovar s dlhou životnosťou. A hlavne: taký kávovar, ktorý urobí naozajstné skutočne silné talianske espresso. Veď to je to, čo espresso kávovary majú robiť, nie?

Kto sa vyzná a chce kvalitku, bude vyberať z naozajstných espresso kávovarov. Aj tu je to zložitejšie. Pákové espresso kávovary delíme na jednobojlerové a dvojbojlerové. Dvojbojlerové sú lepšie a drahšie. Dvojbojlerové to znamená, že maju dva bojlery: jeden bojler iba na espresso a druhý výhradne na prípravu pary na cappuccino. Takto môžte kedykoľvek a najmä naraz a hneď pripravovať espresso a súčasne napeňovať mlieko na mikropenu na cappuccino ako profík barista. V každom bojleri je špirála- ohrevné teleso.

Teplota v bojleri na paru je oveľa vyššia ako teplota v bojleri na espresso. Preto je ideálne, keď je mašinka dvojbojlerová, aby každý bojler bol vždy pripravený a s presne takou teplotou vody, aká je potrebná. Tak tomuto hovoríme naozajstný espresso kávovar. Sú fenomenálne stabilné a držia si svoju nastavenú teplotu. Tie naj mašiny majú možnosť meniť nezávisle od seba teploty v oboch bojleroch aj tlak čerpadla, ale to už trošku predbieham.

Ok, dvojbojlerové espresso kávovary sú dosť drahé, ale aj s jednobojlerovkami sa dajú robiť divy a zázraky. Štandardný jednobojlerový espresso kávovar nevie naraz a súčasne pripraviť espresso a našľahať perfektnú mikropenu z mlieka na cappuccino. Keď pripravíte espresso, na napenenie mlieka musíte čakat 25 sekúnd. Niečo medzi jednobojlerovými a dvojbojlerovými kávovarmi sú kávovary s tepelným výmenníkom.

Tepelný výmenník je niečo ako tenká trúbka, ktorá ide cez bojler. Pri týchto kávovaroch to funguje takto: v bojleri je vždy teplota vhodná na paru, čiže vysokánska cca 130 stupňov celzia. A to je riadne veľa. Na espresso by to bolo príliš. Ide o to, že v tepelnom výmenníku je vody máličko a stále tam koluje. Toľko, koľko treba na espresso. A voda sa v ňom dlho nezdrží, a kým prechádza trúbkou cez bojler 130 stupňovým prostredím, ohreje sa akurát na 95 stupňov Celzia. A z tejto vody kávovar urobí espresso. A zatiaľ sa do výmenníka automaticky naberie ďaľšia voda. Voda sa v ňom vymieňa, preto to voláme výmenník.

600 EUR -1200 EUR

Malé jednobojlerovky majú malé bojleríky: objem 250 /500ml. Extrémne rýchlo sa nahrejú. Za 3 minúty. Tie úplne najlacnejšie, ktoré nemajú ani PID, odporúčame nenechávať zapnuté celý deň. Ak ale majú PID, ten im dá povel, kedy si má špirála oddýchnuť, lebo na PIDe si vy nastavíte, akú chcete max. teplotu bojlera. Ako sme vraveli, urobíte espresso a počkáte 25 sekúnd na to, aby bola mašina ready na napeňovanie.

Ak je raz ready, napení mlieko perfektne. Urobíte s tým dokonalú mikropenu ako na profi kávovare, lebo majú pravú kovovú trysku ako profi kávovary. Môžte maľovať latte art. Aj keď majú tieto espresso kávovary malinké bojleríky, tieto sú z ušľachtilých kovov a teda možte počítať s tým, že 2 espressá a cappuccina hneď zaradom urobíte bez problémov a tým myslíme, že budu obe perfektné, rovnaké a nekompromisné.

Majú aj na viac ako na 2 drinky samozrejme, ale už musíte počítať, že sa bude trošku čakať, kým sa espresso kávovar skonsoliduje. Radíme počkať pár minút, aby sa mašinka zasa úplne teplotne pripravila, a aby zasa urobila 2 drinky na jednotku s hviezdičkou. Lebo home barista robí iba také, že?

1300 EUR-3600 EUR 

Kávovary s tepelným výmenníkom majú obvykle motorové pumpy /aj vibračné, to závisí/ a dajú sa už väčšinou zapojiť hadicou do vodnej siete. Tým pádom nemusíte dolievať vodu do nádržky na vodu. Automaticky sa dopúšťajú vodou. Väčšinou majú legendárnu termohlavu E61, ktorá robí aj predparenie pomletej kávy a zároveň fantasticky drží teplotu, lebo je mohutná a kovová. A majú bojlery od 1,5-3,5 litrov a to už je paráda, čo sa týka tepelnej stability. Termostaty na týchto mašinkách sú už dosť presné.

Na týchto kávovaroch možte pripravovať jedno espresso a cappuccino za druhým rad radom aj celej ulici, ak sú napojené do vodnej siete. Dali sme 30 krát espresso na 4 litrovú nádržku. Možte napeňovat aj litrové kanvice na mlieko úplne perfektne, lebo pary je požehnane.

Ak sa minie, čaká sa max. 60 sekúnd na ďalšie napeňovanie, ale to hovoríme o ozaj veľkých kanviciach. Pri klasických 250 ml kanvičkách nebudete na paru musieť čakať nikdy. Môžte si s tým otvoriť kaviareň. Jediné na čo treba pamätať pri kávovaroch s tepelným výmenníkom je, že ak dlho stál zapnutý a nerobil kávy, treba z neho trošku odpustiť vodu, lebo tá tam stála, nevymieňala sa a príliš sa zohriala. Espresso by bolo prepálené. Odpustíme 1 dl vody a máme to vybavené. Na to rýchlo prídete.

 1900EUR- 7000EUR

Double-bojlerovky sú bezkonkurenčné topky home espressa. Sen každého home baristu. Úplná stabilita teploty aj tlaku. Každé espresso rovnako zabijácky dobré. Bojler na espresso je tu oveľa menší 330-800ml, lebo je určený iba na espresso. Bojler na paru je väčší od 900ml-2L na robenie cappuccina. (La Marzocco GS3 má doslova OBROVSKÉ bojlery). Dvojbojlerovky takmer vždy majú PID, na ktorom sa dá nezávisle od seba nastavovať teplota jedného aj druhého bojlera. Čím viac je ale v kávovare elektroniky, tým skôr sa niečo može pokaziť, to je pravda, to treba povedať na rovinku.

“Mara” singleboiler od Lelit s mlynčekom “Mignon” od Eureka.

“Junior” od BFC. Dvojbojlerový kabrňák s motorovým čerpadlom. Dá sa zapojiť napevno do vodnej siete. A legendárny mlynček od MAZZERa.

La Marzocco GS3.

Voľný preklad z článku, ktorý napísal pán A. Guerra.

0 Odpovedí

Pridať komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *