Čo je to “hlava” espresso kávovaru?
Hlava espresso kávovaru sa po taliansky povie “gruppo” a po anglicky zasa “group” head.
To je preto, lebo hlava espresso kávovaru pozostáva z viacerých komponentov – preto “group”
V hlave sa odohráva extrakcia espressa. Tu sa deje celá tá mágia. To je tá najpodstatnejšie vec na celom espresso kávovare. Alebo inak: celá technológia je iba na to, aby dobre zohriala gruppo na presne 95 stupňov.
Mohutnosť hlavy je kľúčová ale aj spôsob, akým sa hlava ohrieva a udržuje v presnej teplote.
Je jedno, ako to výrobca chce dokázať, ale musí to urobiť tak, aby teplota gruppa / hlavy bola presná a nekolísala.
A aby to celé veľa nestálo, a aby to nebolo energeticky náročné.
Povieme si viac.
Vidíme hlavu Dalla Corte – mohutnú mosadznú hlavu. Dalla Corte garantuje totálnu presnú teplotu, akú si nastavíš. Preto majú ešte špeci dodatočné výhrevné teleso iba na hlavu.
Hlava E61 Lelit Mara – teplota bude trošku kolísať a hlava sa ochladzuje od prostredia. Stabilitu dosahuje svojou mohutnosťou.
Saturovaná hlava LM GS3
Čo sa týka rozmeru 58 mm, nie je to úplne presný údaj, ktorý by uvádzal rozmer samotnej hlavy. Profesionálna hlava a vnútorný priemer páky majú totiž rozmer o trochu väčší, a to 60 mm. Avšak pre každého baristu je najdôležitejším údajom rozmer, ktorý označuje utláčadlo, čo je v tomto prípade práve tých 58 mm – preto sa u týchto typov kávovarov ustálilo označenie profesionálna hlava 58.
Precízne sitká baskety filtre: 58 mm VST alebo IMS sú naj.
Výberu základne utláčadla / tampera odporúčame venovať vyššiu pozornosť.
Výrobcovia stále častejšie používajú filtre baskety sitká, pri ktorých je možné použiť utláčadlá tampery s priemerom základne až 58,55 mm.
Vždy je tak potrebné overiť, aké filtre baskety sitká sú pri espresso kávovare priložené alebo aké chce barista používať.
Pridať komentár
Chcete sa pripojiť k diskusii?Neváhajte prispieť!