Čo je to HX? Čo je to PID? Čo je to termostat? Čo je to jeden okruh?
HX to je heat exchanger.
Je to názov technológie.
Takýto HX espresso kávovar má iba jeden bojler s horúcou vodou, ale cez tento bojler ide rúrka s inou čerstvou studenou vodou z nádržky, ktorá sa zohreje prechodom cez ten bojler s horúcou vodou.
Fígeľ je v tom, že chceme tú studenú vodu v tej rúrke – heat exchanger- zohriať tým prechodom cez horúci bojler presne na 95 stupňov povedzme. A to nie je také easy.
Mara X od Lelit má takú “kalkulačku” v sebe / moderný PID/ ktorá sa tomuto ideálu približuje.
Mara X garantuje, že voda sa zohreje cca presne na 95 stupňov.
HX je veľmi časté riešenie a väčšinou home baristovi postačuje.
Treba sa len trošku naučiť, ako takýto HX kávovar funguje. Odsledovať si to. Merať si teploty.
Čo je to PID?
PID je technológia – taký nový super moderný pružný termostat.
Vďaka PIDu teplota vody v espresso kávovare až tak nekolíše.
Predstav si, že máš dron a nastavíš mu dopredu, v akej má letieť presne výške.
Dron bude držať výšku – stále bude preratúvať a kolísať len minimálne.
Tak to robí aj dobrý kávovar s dobrým PIDom
Čo je to termostat?
Termostat je základná technológia ohrevu vody v kávovaroch.
Oproti PIDu, ktorý ráta a vyhodnocuje stále, termosat je “lenivý” a ráta iba občas.
Je menej presný ako ostatné technológie /PID/ a väčšinou kolíše teplota vody v kávovare.
Kávovar s termostatom “si treba spoznať”.
Robiť espressá / veľa/ a učiť sa pritom pozorovaním – pochopiť kolísanie teploty vody a zistiť koľko času potrebuje tvoj kávovar, aby sa nahrial zasa na správnu teplotu a opäť bol ready na extrakciu zabijáckeho espressa doma.
Termostat je vždy definovaný pre určitú teplotu, nie je teda možné teplotu meniť.
Funguje asi takto: zapne sa, voda sa zohreje – vypne sa, voda sa ochladí.
PID akoby “videl dopredu” – dá pokyn na zohrievanie už dopredu.
Termostat nie je “pružný” a rýchly ako PID. Nereaguje tak okamžite ako PID.
Čo je to jeden okruh?
Kávovar, ktorý má “jeden okruh” ( buď má tradičný bojler alebo termoblok), je urobený tak, že primárne nahrieva vodu na takú teplotu, aby bola dobrá na extrakciu espressa.
Para na latte art je pre takýto espresso kávovar až na druhom mieste.
Hovoríme tým pádom o lacnejších espresso kávovaroch. Nie o high- end espresse.
Jeden okruh má drvivá väčšina espresso kávovarov doma.
Na použitie pary je nutné prepnúť “na paru” – do iného módu a aktivovať zvýšenie teploty systému.
Počkáme, kým sa espresso kávovar nahreje na 130 stupňov a vznikne dostatočné množstvo pary.
Potom je možné použiť paru na šľahanie mlieka na latte art a po našľahaní mlieka je nutné opäť espresso kávovar ochladiť na režim espresso – musíme ho zasa prepnúť do módu espresso na 95 stupňov.
Toto “chladenie” trvá dosť dlho – dlhšie ako zohrievanie. Toto chladenie je asi naj mínus, otrava.
Najrýchlešie sa po šľahaní latte artu vráti do rovnováhy Profitec go
Dvojokruhové alebo dual boiler alebo dvojbojlerové espresso kávovary sú jednoznačne vždy ready na espresso aj cappuccino doma.
Extrahuješ espresso aj šľaháš paru na cappuccino latte art naraz súčasne a nikdy na nič nečakáš. Ani na zohrievanie ani na ochladzovanie. Lebo okruhy sú na sebe nezávislé každý okruh si drží svoju teplotu.
Samozrejme dual boiler je energeticky veľmi náročný, a preto mnohé DB majú ECO funkciu, že vypneš bojler na paru a ideš iba na bojler na espresso. La Marzocco GS3, Lelit Bianca, Profitec PRO 300
Toto je SAN REMO YOU dual bojler
Pridať komentár
Chcete sa pripojiť k diskusii?Neváhajte prispieť!