Články, ktoré sa najlepšie čítajú pri espresse.
Články súvisiace s espressom, home baristom, cestovaním za kávou. Vecné aj večné.
Články súvisiace s espressom, home baristom, cestovaním za kávou. Vecné aj večné.
Začiatkom roka 2023 sa v Dubaji – na prestížnom WOC world of coffee – objavila táto krásavica s trochu záhadným menom PL162T 4Q30 V3 po prvý krát. Home baristi ju poznajú pod menom Bianca GOLD limited edition. Ono takto, nie je úplne “zlatá” – tá farba je skôr taká piesková ako dubajské duny:) A tak je to dobre: toto farebné prevedenie je ozaj […]
Lelit Bianca PL162T EU V3 z roku 2024 je bomba! Čo presne tým myslíme? V tejto cenovej kategórii Bianca V3 nemá konkurenciu. V tejto cenovej kategórii sa Bianca V3 ani nedá s ničím porovnať. Robíme aj servis kávovarov a rukami nám prešli všetky značky. A teraz je Bianca V3 konečne aj v čiernom a bielom prevedení – Bianca EUCB je čierna a Bianca EUCW je biela. Len […]
Turin Legato dorazil do Ameriky a je ho plný internet, ale u nás v Európe bol už dlhšie. U nás sa volá AVX a máme ho v ponuke aj v showroome už vyše roka. Je až neuveriteľné, čo všetko dokáže tento kávovar. Je to dual system kávovar: má single boiler na espresso a steam thermoblock na paru. Aj preto ho niektorí dealeri volajú trošku nepresne dual boiler dvojbojlerový kávovar. […]
Legendárny bystrický profesionálny pražiar výberovej kávy Braňo Ondrejka nám dal kilečko zo svojej Etiópie. Je to naturálka – heirloom – oblasť Guji. Predtým sme pražili takú Sidamo Etiópiu lenže bez bližšieho určenia pôvodu. Táto Braňova Etiópia má 87 cupping score. 1800 mnm. Plus je to čerstvý tohtoročný crop. Zrno je to krásne farebne jednoliate a neskutočne pekne vonia už pred pražením. […]
Ahoj, najlepší darček pre kávomilca je baristický kurz. Je to zážitok a je to dobrodružstvo. A hlavne: čo sa u nás naučí, tak skoro nezabudne. Spozná / ochutná /rôzne výberové kávy z rôznych kútov sveta – vstúpi do sveta vôní a chutí. Zorientuje sa v kávovaroch a mlynčekoch, ak náhodou premýšľa, že by niečo domov kúpil:) Posielame pekný e-voucher, ktorý sa dá šťastlivcovi darovať. E voucher si […]
Dobrý espresso kávovar domov za dobrú cenu, ktorý má v sebe zabudovaný intergrovaný vstavaný mlynček na čerstvú výberovú kávu. Takto by sa dal jednou vetou zhrnúť SAGE The Barista Express BES875BSS. Napokon sme SAGE BES875BSS do ponuky zaradili aj my, pretože nás presvedčila a príjemne prekvapila kvalita espressa aj mikropeny. Link na náš eshop na BES875BSS tu Dlho sme študovali ponuku SAGE až sme […]
Máš pokazený kávovar? Volaj 0902 956 000 Hľadáš opravára kávovarov v Bratislave, Trnave, Nitre, Zlatých Moravciach, Zvolene, Banskej Bystrici? Potrebuješ iba prečistiť alebo odvápniť kávovar? Opravujeme servisujeme repasujeme všetky značky a typy kávovarov presovarov presostrojov – domáce, automatické kávovary, domáce pákové, kancelárske, office, gastro profesionálne pákové kávovary z kaviarne / reštaurácie / baru. Servis robíme na takmer všetkých typoch a značkách kávovarov. Servisujeme […]
Ahoj home baristi. Nie sú to preteky. Ide o sharovanie skúseností z home baristiky. Robíme to pre radosť a potešenie, lebo nás to baví. Zaujíma nás aj tvoj názor a tvoje hacky. Prinesieš si sovj kávovar a mlynček aj komplet garderóbu: tvoje milované šálky a komplet sersámiky a ide sa na to! Espresso extraliga doma. Naši hostia home baristi si väčšinou prinesú vlastných miláčikov, ale nie je to […]
Užitočné pre pražiarov výberovej kávy doma – home roasterov: zelená káva si uchováva svoje kvality cca 12 mesiacov. Ecotact balíčky sú asi najlepšie riešenie na skladovanie výberovej zelenej kávy doma a kúpiš ich tu Pozorne si prečítaj FAQ a budeš nadšený / nadšená! Fantastická domáca pražička výberovej kávy / zatiaľ ju furt nemáme/ je Kaleido Sniper M1 a kúpiš ju na aliexprese […]
Mini ULT je mini ultra low temperature freezer. Počas COVIDu napredoval vývoj v Číne s mini ULT deep freeze mrazničkami bleskovým tempom. Mini ULT kúpiš tu ULT mrazí na -86 stupňov Celzia a viac. Až do -150 stupňov Celzia. Doterajšie výskumy zo zmrazovania deep freeze výberovej kávy naznačujú, že naj teplota je práve -86 stupňov Celzia. Ale môže to znamenať jednoducho iba […]
Pražíme kávu doma – home roasting. Aké sú naj pražičky 2023 na praženie kávy doma? Čítaj lacné pražičky spruce eats tu Drahšie pražičky na kávu doma – home roasting podľa nášho výberu Aillio Bullet R1 V2 – Aillio Bullet už sú veteráni. Čo je nového na V2? Čítaj na roastrebels tu Roest z Nórska tu Ikawa home najnovšia verzia tu Cormorant home roaster […]
Tu sú všetky detaily pokope https://www.dallacorte.com/espresso-machines/studio-aqua.html PDFko product sheet Studio Aqua tu: https://www.dallacorte.com/uploads/sheets/STUDIO_AQUA_PS_EN.pdf
Aký je rozdiel medzi Ascaso Baby T Plus a Ascaso Baby T Zero? Ascaso Baby T Plus je vyššia rada. Ascaso Baby T Plus má motorové čerpadlo / pumpu Ascaso Baby T Zero má vibračnú pumpu / čerpadlo Ascaso Baby T Plus má možnosť zapojenia priamo na vodu na vodnú sieť napevno alebo nádržka. Ascaso Baby T Zero je iba […]
Kaleido Sniper z Číny úplne rozbombardovali americký internet. Oká sociálnej siete praskajú vo švíkoch, ak je také niečo možné.. Najviac sa zatiaľ dozvieš na FB – daj sa do skupiny tu Toto je Kaleido M1 home roaster – najlacnejší home model od Kaleido. M1 upraží od 50 – 200 g kávy – to je úplná paráda a stačí na domáce účely. Potom majú od M2 až po M10. Link na Kaleido […]
G-Iota PRO aka df83 objednáš a kúpiš tu Aký je najlepší single dose mlynček na kávu domov do officu aj do kaviarne? Určite G-Iota PRO DF83 – má rovné mlecie kamene italmill 83 mm to je také isté, ako má Ceado a pritom cena za G-Iotu je oveľa nižšia. Na toto sme čakali! G-Iota PRO 83 mm mlecie kamene stainless steel rovné / flat. […]
Link na náš eshop tu
Veci v espresso svete sa hýbu rýchlo a tak to máme v homebarista.sk radi! Espresso nespí ani ty po espresse doma nespi! Tadá, je tu novinka – nová g-iota single dose 2022 a tá sa volá v Amerike DF64P a u nás v Európke sa volá G-Micron. G- Micron má Italmill 64mm “diamond like carbon coated” stainless steel / oceľové/ mlecie kamene. G- Micron má krásny […]
Táto debata o mlecích kameňoch je nekonečná.. Sú lepšie rovné (ploché flat burrs) alebo kónické mlecie kamene? Dnes si povieme o výhodách rovných mlecích kameňov. A nabudúce možno o kónických. Netrúfame si bohorovne vyhlásiť, ktoré mlecie kamene sú naj. Faktom je, že v našej ponuke nájdeš hlavne mlynčeky na kávu, ktoré majú ploché mlecie kamene. Ploché mlecie kamene sa skladajú z dvoch rovnakých ozubených […]
Zatiaľ vlastné videjko nemáme, ale pracujeme na tom. Ale títo fešáci dobre a po anglicky vysvetlia, prečo je Libra taká prelomová. A majú vo vid STONE espresso kávovar, aha. Libru u nás kúpiš tu Eureka Mignon Libra 16CR čierny Na toto sme čakali a konečne sme sa dočkali! Mlynčeky na kávu, ktoré rovno priamo vážia kávu do portafiltra sú väčšinou drahé. Eureka Mignon Libra je prvý […]
Link na náš eshop tu Link na výrobcu 1Zpresso tu 1Zpresso X PRO X PRO pomelie 25 – 30 g výberovej kávy, to je tak akurát na jednu porciu na filter. X PRO melie hrubšie na filter / aeropress, chemex, v60, kalita, moka, french /aj jemne na espresso. Ľahúčko sa s ním melie a nezadrháva pri mletí. Je to zážitok mlieť s týmto mlynčekom. Mnoho ľudí […]
Priame napojenie na vodu znamená, že espresso kávovar môžete pripojiť napevno na vodnú sieť hadicou. Trojosminový ventil. Profitec PRO 800 sa napája na vodnú sieť. Určite sa musí medzi zdroj a espresso kávovar napojiť vhodný filter na vodu (zmäkčovač vody). BWT alebo BRITA kartuše. Espresso kávovary s možnosťou napojenia na vodu majú vždy rotačné čerpadlo. Domáce espresso kávovary, ktoré majú rotačné čerpadlo a je možné ich […]
Hlava espresso kávovaru sa po taliansky povie “gruppo” a po anglicky zasa “group” head. To je preto, lebo hlava espresso kávovaru pozostáva z viacerých komponentov – preto “group” V hlave sa odohráva extrakcia espressa. Tu sa deje celá tá mágia. To je tá najpodstatnejšie vec na celom espresso kávovare. Alebo inak: celá technológia je iba na to, aby dobre zohriala gruppo na presne 95 stupňov. Mohutnosť hlavy je kľúčová […]
15. feb 1961 bolo úplné zatmenie slnka /solar eclipse/a vtedy v tom roku vymysleli a patentovali túto technológiu – preto e61 Patent mala tuším FAEMA. Tu je link na wiki Táto tech. sa stala obľúbenou kvôli stabilizácii teploty vody pri extrakcii espressa. Hlava E61 je pripojená na okruh vody (bojler), voda v bojleri potom cirkuluje cez komoru hlavy E61. Hlava je tak prehrievaná vodou z espresso […]
Rotačné čerpadlo / pumpu nájdeš v profesionálnych high end espresso kávovaroch. Rotačné čerpadlo poháňa robustný elektromotor. Priamo na rotačnom čerpadle je možné pomocou skrutky (bypass) nastaviť požadovaný tlak. Táto kalibračná skrutka je väčšinou vyvedená mimo telo kávovaru a užívateľ môže pohodlne kalibrovať tlak. Kalibrácia sa vykonáva tak, že do páky portafiltra vložíme slepý blind filter (ako pri spätnom oplachu- backflushi) a zapneme […]
Pretlakový ventil (OPV = over pressure valve) je veľmi dôležitý diel na espresso kávovaroch s vibračným čerpadlom. Má ho väčšina kávovarov v našej ponuke. Espresso kávovar vďaka tomuto OPV ventilu pustí na čerstvo pomletú výberovú kávu v portafiltri požadovaný (nastavený) tlak a prebytočný tlak vráti pretlakovým okruhom späť. “Prebytočný tlak” je rozdiel medzi výkonom vibračného čerpadla a nakalibrovanou – nastavenou hodnotou pretlakového ventilu OPV. Je […]
HX to je heat exchanger. Je to názov technológie. Takýto HX espresso kávovar má iba jeden bojler s horúcou vodou, ale cez tento bojler ide rúrka s inou čerstvou studenou vodou z nádržky, ktorá sa zohreje prechodom cez ten bojler s horúcou vodou. Fígeľ je v tom, že chceme tú studenú vodu v tej rúrke – heat exchanger- zohriať tým prechodom cez horúci bojler presne na 95 stupňov […]
Bojler v kávovare je kovová nádoba s určitým objemom vody. Vnútri je špirála, ktorá zohrieva vodu. Tomu hovoríme, že bojler je nahrievaný aktívne vlastným vykurovacím telesom. Čím je väčší objem bojlera a presnejšia technológia regulácie teploty bojlera, tým je voda na prípravu espressa doma stabilnejšia. Dalla Corte, La Marzocco majú najpresnejšiu reguláciu teploty bojlera. Bojler môže byť buď medený alebo stainless […]
Nová vylepšená verzia Oscar Mood od Nuova Simonelli. Oscar Mood sa veľmi rýchlo nahreje a najlepšie je, že má volumetriku. Oscar Mood od Nuova Simonelli 2023 Oscar Mood má volumetriku – toto je najdôležitejšie! Dlho budeš hľadať v tejto cenovej hladine espresso kávovar do domácnosti s volumetrikou. Čo je to volumetrika? Volumetrika znamená, že si nastavíš, koľko vody / kávy chceš mať vo výslednej šálke […]
Link na náš eshop tu San Remo You je dual boiler – bojovník a fighter, ktorý sa popasuje s La Marzocco GS3 a možno trošku aj s Minou od dalla Corte! Trúfa si na high end od Rocketu.
Stone espresso je taký bočák od Rocketu. Pre mladých a coolových home baristov. Miláčik, že? Tu je link piamo na výrobcu stone espresso: https://www.stone-espresso.com/collection/pure
Novinka od značky Bezzera z Milána- Aria s rotačným čerpadlom/ pumpou plus presným PIDom a hlavne: táto Aria sa napája napriamo na vodu na vodnú sieť! Na toto sme čakali! Čoskoro u nás na showroome na Osvetovej 18 budete môcť vyskúšať! Táto Bezzera Aria sa vyrába od 2022 – pozri zatiaľ nemecké vid Uvidíme, aká bude cena…
Snáď najväčší machri na 3d tlačiarne naokolo sú PRUSA z Čiech- link tu Keď už raz mám 3d tlačiareň, vytlačím si ako James Hoffman “wall portafilter holder”. Návod a file na download nájdem na thingiverse tu Druhá vec dôležitá pre homebaristu je WDT tool. WDT na 3d tlačiarni link tu
WDT sa volá podľa “Weiss Distribution Technique.” Vymyslel to John Weiss v decembri 2005. Robí sa to pred tým, ako utampujete – utlačíte tamperom čerstvú pomletú výberovú kávu v portafiltri. John Weiss to najprv urobil iba ihlou – pekne premiešal pomletú výberovú kávu v portafiltri. Ak to urobíte dobre a správnym WDT toolom, vo výskledku dostanete lepšie zabijácke espresso doma. Prečo? Lebo poničíte […]
Homebarista.sk aj Espressodoma.cz je oficiálny dovozca a distribútor nemeckej značky Profitec pre SR aj pre ČR. Kávovary Profitec dovážame priamo z fabriky z Nemecka. Všetky sú rok výroby 2022- iba najnovšie verzie. Profitec PRO 800 nový z 2022 kúpiš tu Čo je nové na profitec pro 800 v2? Pribudli krásne elegantné drevené rúčky z american walnut. Profitec PRO 800 New v2 2022 je priamo z fabriky z Nemecka. […]
Jupí! Homebarista.sk aj espressodoma.cz je oficiálny distribútor Profitec na SR aj ČR. Predávame iba new novú verziu z júla 2022! Link priamo na fabriku na výrobcu tu Link priamo na GO, kde si stiahneš aj materiáliky tu EAN: 420220909056 Profitec GO handmade in Germany – single boiler, ktorý sa extrémne rýchlo nahreje! Raz dva tri a je to! Profitec GO šetrí energiu. Na disp vidíš […]
Konečne instantná výberovka v Bratislave – chutí ako pravé cold brew. 280ml špičkovej výberovky Etiópie light roast Nano Challa kávy máš ihneď! Musíš len zaliať perfektnou vodou – kľudne aj vlažnou. Na toto sme dlho čakali. Legenda u nás! The Barn z Berlína! Instantná specialty / speciality výberová káva Nano Challa. Etiópia. Light roast. Single origin. Profil: nektarinky, jazmín, sladučká plná […]
Servisujeme opravujeme espresso kávovary Lelit, Quickmill, Rancilio, La Pavoni, Rocket, Bezzera, ECM, Profitec, Gaggia, Ascaso. Servisujeme opravujeme aj automatické kávovary JURA, NIVONA, SAECO, DE LONGHI. Sme v Bratislave, v Nitre, v Banskej Bystrici. Pokazený / zavápnený kávovar prinesiete buď na Osvetovú 18 v Bratislave alebo ho pošlete na adresu Jelšová 33 Banská Bystrica. Diagnostika u nás stojí 29 eur. Potom sa objednáva náhradný diel, […]
Pražíme si výberovú zelenú kávu doma na domácej pražičke kávy od januára 2021 a učíme sa nové veci. Pár raných blogov o home roastingu sme už napísali. /Prečítaj si naše blogs z feb 2022./ O tom, aké je dôležité presne vážiť IN a OUT – vstupy a výstupy – zelenú kávu a upraženú kávu. Priateľ Rado Morvay nám minule poslal výberovú zelenú Brazíliu a Kolumbiu a poradil […]
Bola to láska na prvý pohľad, ako sa hovorí. Olympia Cremina si získa nápadníka aj svojim nemenným dizajnom. Je trošku retro a predsa obstojí aj v modernej dobe. Švajčiari tomu vravia nadčasový dizajn. Je to trochu taká kocka to beriem, ale má svoje čaro a cítiť, že slečinka Cremina sa na nič nehrá. Keď ju miluješ, nie je čo riešiť. Robiť espresso na Olympii Cremine je […]
Príď si Lelit Biancu V3 vyskúšať na Osvetovú 18 v Bratislave. Link na náš eshop na Lelit Bianca PL162t- EU V3 z roku 2023 klikaj tu Lelit Bianca PL162T – EU V3 je bomba! Výroba: rok 2023 – upgrade Brescia Taliansko – najnovší V3 model! Mnohí sa pýtate, čo sa zmenilo a ako spoznáte V3 Bianku PL162T EU? V3 sa objavila niekedy okolo februára 2022 […]
Tu je link priamo na third wave water TWW espresso profile klikni sem Iba espresso profile TWW je vhodný do espresso kávovaru. Nelej do espresso kávovaru ten druhý produkt od TWW “classic” profile. Presné zloženie espresso profile TWW je: Magnesium Sulfate Calcium Citrate Potassium Bicarbonate Na rozdiel od classic profile, ktorý je určený na filter na alternatívy, a ktorý má takéto zloženie: Magnesium […]
Etsy je marketplace, kde zoženieš drobunké vychytávočky mody na mlynčeky na výberovú kávu a espresso kávovary do domácnosti. Thingiverse je miesto, kde stiahneš pre 3d printer rovno file, ak si vieš vytlačiť doma na 3d mod sám. A môžeš začať predávať svoje 3d printy na etsy:)) Napríklad chceš modnúť svoju eureka mignon spacialitu? Klini na thingiverse sem a kúpiš Alebo zbehni na thingiverse a môžeš si stiahnuť 3d […]
Prečo nás furt tak zaujíma dokonalá perfektná mäkká voda? Dôvody sú hlavne dva. Kvôli chuti výsledného espressa doma a kvôli tomu, aby sme si chránili espresso kávovar pred zavápnením pred vodným kameňom a nemuseli ho servisovať a odvápňovať. Zmäkčená voda zaručuje, že kávovar nezavápnime, a že kávovar nebudeme musieť vôbec nikdy odvápňovať. Odvápňovanie kávovaru je otrava. Kávovary odvápňujeme klientom, ktorí si nedajú povedať a majú […]
Za odmenu toto naše video Edit 16.2. 2022 Pražíme doma kávu na domácej pražičke kávy každý deň. Zatiaľ furt na JANOVI. Pražiť na Janovi je zážitok a pritom je to super easy! Krásne voňavý kumšt! Postupne sme zistili, že naj káva /platí pre etiópiu sidamo/ je 50 g in a 45,5 out. Je až neuveriteľné, ako veľa robí každý mini detail každá desatina […]
Našu prvú výberovú kávu Etiópia Sidamo sme pražili na tejto domácej pražičke výberovej kávy Domáca pražička výberovej kávy sa volá pre našinca prekvapivo: JANO HOME AIR ROASTER – parádne slovenské meno, že? Táto domáca pražička výberovej kávy JANO je vyrobená v Číne a už na prvý pohľad pôsobí veľmi solídne. Vážne. Prekvapí vás, že je na nej všetko dobre prevedené. Číňania to […]
Rancilio Silvia PRO X dual boiler je tu! Nech sa páči, dá sa obj. Nová kultová Silvia PRO X od Rancilia z roku 2022! VIDEO tu PRO X má variable pre infusion – predsparenie alebo predparenie, ktoré si nastavujete vy, home baristi, na displeji. Zabijácke espresso doma aj latte art bude presne podľa vás. Silvia PRO X je dual boiler a každý bojler […]
Na ECM Puristiku sa čakalo roky. Pamätám si na prototyp. Videl som ho v stánočku ECM na HOSTE v Miláne koncom roka 2019 ešte mesiace pred covidom. Možno to vtedy bola iba prázdna schránka Puristiky – kapotáž bez vnútorností. Nesmeli sme sa jej vtedy ani dotknúť:) Už na prvý pohľad je Puristika maličká drobnučká kompaktná. A nádherná . Elegantná ako princezná. To preto, lebo nádržka […]
Mnohí z vás si kúpia espresso kávovar Gaggiu Classic New /pro plus/ a dobre robíte. Je to dobrý espresso kávovar domov do domácnosti za dobrú cenu. Gaggia je solídne urobený pákový espresso kávovar 58mm profi páka portafilter aj silná dobrá tryska na latte art. Len mnohým home baristom na Gaggii chýba presný PID a preto sa internety hemžia videami, ako si ten PID vlastnoručne […]
Jupí! Konečne sme sa dočkali. Už čoskoro! Eureka Valerio Conti je super značka z talianskej Florencie – výrobca spoľahlivých robustných presných elektrických mlynčekov na výberovú kávu. Dlhodobo s nimi spolupracujeme. Elektrické mlynčeky na výberovú kávu od Eureky predávame spokojným zákazníkom už roky. Mlynčeky rady Mignon sú bestsellers! Sú kompaktné, tiché, čisté, nešpinia kuchyňu a majú premakaný dizajn. Eureka teraz prichádza s novinkou – Mignon […]
Kúpiť Eagle One Prima od Victoria Arduino tu. To je náš nový eshop po anglicky určený pre celoeurópsky trh. Úspora el. energie bude veľká téma. Espresso kávovary sa budú musieť prispôsobiť. Ako nahriať a pripraviť gruppo / hlavu espresso kávovaru rýchlo na presnú teplotu, aby bola dokonalá extrakcia espressa doma? A to všetko úsporne. Spotrebovať na espresso doma čo najmenej energie to bude úloha. […]
Single dose SD elektrický mlynček na výberovú kávu Probarista G-Iota DF64 domov, do domácnosti, do firmy, do officu! Mlynček na výberovú kávu Pro barista G-Iota má gumený blow hopper. Bez retencie – no retention – koľko výberovej kávy dáte dnu, toľko jej vymelie do portafiltra. Používame ho každý deň! Je mega spoľahlivý. Mlecie kamene ploché stainless steel Italmill 64 mm flat burrs. Pro barista G-Iota […]
Ascaso je výrobca spoľahlivých pákových espresso kávovarov a mlynčekov na kávu. Sú z Barcelony a majú úžasne urobenú stránku, aha. Klikni sem Ascaso Dream je miláčik, ktorého si hneď zamilujete. Chcete doma v pohodlí domova perfektné ristretto, espresso, cappuccino, latte macchiato? Bude lepšie ako v kaviarni! Ascaso Dream je nádherný štýlový elegantný kávovar do kuchyne. Teraz je nová verzia 2021 s PIDom, kde […]
Lelit Bianca V3 sa dá napojiť hadicou priamo na pevný prívod vody. Nemusíte používať nádržku. Dajú sa samozrejme napojiť na vodu na pevný prívod aj verzie V2 aj V1. Kto si napojí Biancu V3 od Lelit na pevný prívod vody, nemusí dolievať vodu do nádržky každý druhý deň ani kupovať malé filtríky zmäkčovače na vodu. Kto napája Biancu V3 napevno, musí mať perfektnú vodu. […]
Fešáčisko od Eureky z Florencie: Mignon XL Mlecie kamene flat priemer 65 mm Diamond Inside (patent Eureka) Touch Display, aký poznáme z klasickej Eureka Mignon Specialitá Motor – počet otáčok za minútu 1650 320 watt Regulácia mletia jemná mikrometrická stepless Systém ELR Technology Silent Systém ACE Hands-Free Universal na všetky typy pák portafiltrov – páka sa zakliesni do “vidličky” a páka sama drží Hopper […]
V Lelite nespia na vavrínoch! Tu je ich originál youtubový kanál Lelit insider klikaj tu https://www.youtube.com/channel/UCOIaPtgMmV3jL__P8liqZ6Q/videos Sú tam užitočné videá o všetkých kávovaroch Lelit – úžasná robota! Nájdete tam užitočné rady pre začiatočníkov home baristov ale aj skutočne náročné technické veci pre pokročilých kutilov a coffee geekov. Ako zmením tlak na opv ventile na vibračnej pumpe? Ako zmeriam flow prietok vody v hlave espresso kávovaru? Ako […]
Dobré správy! Aj na Anne a Anite od Lelit sa dá vylepšiť espresso. A tunovať espresso kávovar. Aj keď má Anna a Anita portafilter len 57mm. Potrebujete od IMS spršku shower screen CI 200 NT a link je tu A druhá vec, ktorú potrebujete do vášho portafiltra je ascaso 57mm precision competion filter ten je tu Alebo si tieto vecičky objednajte u nás:) 0902 956 000 Týmto to […]
Kto má záujem? Volajte: 0902 956 000 a my vám povieme aktuálnu cenu a objednáme:) 83mm titanium flat burrs mlecie kamene! Made in Venezia. Link klikaj tu Link na e37sd tu Manuál v PDF tu https://www.ceado.com/download/773e7a5_ceadoe37sdsingledosecoffeegrinderleaflet.pdf
Sme oficiálni dovozcovia / distribútori pákových espresso kávovarov značky QUICKMILL z Milána na SR. Kávovary Quickmill kupujeme priamo z fabriky od výrobcu. Link priamo na Carolu Evo 0960 PID na fabriku tu Iba na espresso! Carola nevie šľahať mliečko na cappuccino. Pre puristov:) E61 hlava Presný moderný nový PID 0,75 mosadzný boiler 800 Watt špirála 1,8 l nádržka na vodu Cup warmer – ohrev šálok má […]
V prvom VIDEU vidno schému rozkres, z ktorého sa dá dobre pochopiť ako funguje preinfúzia predsparenie na Elisabethe Mikropena na latte art urobená na Elisabeth Lelit Porovnanie Sage Breville a Lelit Elisabeth pl92t Chalanko z Ruska dáva parádne cappuccina ako nič. Elisabeth je dual boiler dvojbojlerový kávovar na cappuccino a flat white: naraz robíte espresso s predinfúziou a šľaháte mlieko na mikropenu. Elisabetha je pre tých, ktorí […]
Ako sa čistí elektrický mlynček na kávu Lelit William pl72 video Ako sa ovláda obsluhuje programuje elektrický mlynček na kávu od Lelit William PL72
Prvý krát som toto ufo videl v Berlíne na WOC 2019 v stánočku DECENT ESPRESSO. Sú to šialenci, varoval som vás! Tu je link na borcov z Weber workshops: https://weberworkshops.com/ Toto je predchodca ručný mlynček na kávu HG – 1 hand grinder
https://www.youtubhttps://www.youtube.com/watch?v=PdU9aQ_noOMe.com/watch?v=4sSOVoYMR9k
Pozor! Quickmill Rubino má vibračnú pumpu. Nie som si istý, či je dobrý nápad montovať flow kit profile control na kávovary s vibračnou pumpou. My odporúčame robiť tento upgrade na kávovaroch, ktoré majú motorové rotačné čerpadlo.
Link klikaj tu
Lelit Bianca PL162T Tenkrát poprvé! Začíname! Jupí! V prvom rade: ďakujeme za nákup. Bianca od Lelit je super dual boiler espresso kávovar – dobre ste sa rozhodli. Máme priamu hotline linku na hlavného technika. Volá sa Mauro Epis. Je to sympaťák a vždy pomôže, keď je dotaz. Lelit má úžasný zákaznícky servis a zákaznícku podporu. Je radosť s nimi spolupracovať. Lelit Bianca PL162T […]
Pracujeme na preklade toho najdôležitejšieho zo stránky decent espresso, pánov zo Seattle a Hong Kongu, ktorých dlhodobo sledujeme a neprestávajú nás prekvapovať a baviť! John Buckman, Scott Rao, Johnny Au, Ray Heasman, Harriet (Bugs) Hley a ďalší to je dream team prosímpekne! Aký je rozdiel medzi DE1+ DE1PRO a DE1XL? Tu sa dozvieš, len hybaj a klikaj sem Tu je 5 hlavných inovácií, ktoré prinieslo […]
Lelit Bianca PL162T V2 dvojbojlerový dual boiler espresso kávovar s profiláciou tlaku. Lelit Bianca PL162T V2 je bomba! Príď sa s ňou pohrať na Osvetovú 18 a vyskúšaš si ju! Priprav si sám svoje priam umelecké zabijácke espresso. Aha, naše V I D E O tu klikaj V čom je V2 z roku 2020 iná, lepšia? V2 verzia z roku 2020 upgrade! Týka […]
Čo je to OPV? Over pressure valve -pretlakový ventil. Je v kávovaroch s vibračným čerpadlom. Môžme znižovať alebo zvyšovať maximálny tlak čerpadla ulka. Robí sa to so slepým sitkom v portafiltri, ako keby sme išli robiť backflush. So slepým sitkom by nám to malo ukazovať 10 -11 bar. To máme zo skúsenosti. Potom nám to bude s dobre pomletou kávou a so správnou porciou kávy […]
Je lepšie vibračné čerpadlo /pumpa/ alebo rotačné čerpadlo? Mám si kúpiť espresso kávovar s motorovým čerpadlom alebo s vibračným čerpadlom? Toto sa nás pýtate často. Vibračná pumpa je maličká a hlučná a má kratšiu životnosť. Netlačí úplne rovnomerne a tlak na pomletú kávu v portafiltri buduje postupne. Tlačí podľa toho, akú má prekážku – akú porciu pomletej kávy má pretlačiť a akú jemnosť / hrúbku mletia […]
Kávovar treba pravidelne odvápňovať v rámci údržby. Treba sa o espresso kávovar poctivo starať a udržiavať ho v perfektnej kondícii. Takmer nikto nemá doma ideálnu vodu, ktorú dáva do kávovaru. Možno iba tí, ktorí mixujú RO vodu alebo destilovanú vodu s remineralizačnými soľami a takých poznáme zatiaľ málo. Nezabúdajme: voda, ktorá má tri nemecké stupne, je už považovaná za “pomerne tvrdú” a pre kávovar môže predstavovať riziko […]
Aká je perfektná mäkká voda do espresso kávovaru? Ako najlepšie ošetrím pitnú vodu z vodovodu tak, aby moje espresso alebo filtrík chutili dokonale, a aby sa naplno rozvinuli všetky chute? Kto má doma RO reverznú osmózu alebo má možnosť doma destilovať vodu, ten potrebuje remineralizačný prášok z Third Wave Water. V tomto prášku sú všetky správne minerály v správnom pomere, ktoré keď prisypete do vašej destilovanej […]
Treba spraviť test na tvrdosť vody najprv vo vašom vodovode. Aká tvrdá je vaša voda vo vodovode? Žiaľ, je bežné, že sa ukáže, že je voda veľmi až extrémne tvrdá- 20 až 25 kvapiek t.j. 20 až 25 nemeckých stupňov a teraz si uvedomme, home baristi, že pre espresso kávovar sú tri kvapky už veľa! Pre espresso kávovar je tvrdá voda smrteľná rana. […]
Dobrew chuť!
Nová Mara X PL62X V2 z roku 2022 od Lelit je tichá a jednoducho sa ovláda a drží presnú teplotu aj na espresso aj na cappuccino aj latte art doma. V Lelite neprestávajú skúšať nové veci a inovovať! Mara X V2 z roku 2022 je najlepší HX espresso kávovar vo svojej triede. Takto vyzerá tiché vibračné čerpadlo, ktoré si patentovali v Lelite. Už nemusíte prestavovať /zvyšovať teplotu na PIDe, […]
Dobrew chuť!
Nech sa páči na našom eshope tu Táto krásavica má svoju krajšiu sestru a volá sa Synchronika Antracit tu Handmade in Heidelberg, Germany ECM Synchronika z Heidelbergu, dámy a páni! Synchronika má dva nezávislé bojlery dual boiler: na prípravu espressa a na prípravu pary na mikropenu na latte art. Na Synchronike nastavujeme teploty na prípravu espressa a pary nezávisle od seba na PIDe. Bojler na paru sa dá […]
Nová kultová Silvia PRO od Rancilia. Silvia PRO bude dual boiler a každý bojler sa bude dať nastavovať zvlášť. Silvia PRO bude teda dvojbojlerová alebo ako vravia v Čechách dvouokruhová! Jeden bojler zohrieva vodu na espresso, druhý bojler zohrieva vodu na paru, aby bolo zabijácke capuccino aj flat white. Silvia PRO bude mať parádne nové moderné PID. Silvia PRO bude mať “insulated boiler”. […]
Producent: Uraga, Oromia Ethiopia – various smallholder farmers Varietal: Heirloom Ethiopian Nadmorská výška: 2250 m.n.m. až 2300 m.n.n. Chuťový profil: jazmín, čerešne, marhuľová torta! Lightroast ideálny na filter na alternatívne metódy cez pour over alebo cez full immersion french press aj cold brew. Comandante C40 mleté 30gramov Brew ratio 1:15 30g kávy a 450g mäkkej vody 60 predinfúzia predsparenie čerstvo pomletej výberovky je 30sekúnd Hario dripper […]
Aký je najlepší kávovar, ktorý urobí dobrú kávu – espresso do domácnosti ale aj pre firmu, do officu, do kancelárie v Bratislave? Lelit Kate PL82T má vstavaný integrovaný zabudovaný kvalitný mlynček na čerstvú výberovú kávu. Pomelie výberovú kávu rýchlo a rovnomerne- lightroast aj darkroast. Mlynček na kávu má presný timer – porcia pomletej kávy bude rovnaká. Toto uľahčuje obsluhu kávovaru plus budú kávy rovnaké ergo rovnako výborné! Kávovar […]
Áno, tento blog budú zatiaľ hlavne užitočné a vzrušujúce linky a nie košatá rozkošná próza ako obyčajne, home baristi. Zero retention, single dose, elegant slušný dizajn, kónické mlecie kamene: to je Niche Zero z Anglicka, ktorý vymyslel a navrhol Martin Nicholson. Mlynček aj na espresso. Na linkoch, ktoré nasledujú sa dočítate všetko o tomto revolučnom mlynčeku na kávu domov do domácnosti https://www.indiegogo.com/projects/niche-zero-the-best-conical-burr-coffee-grinder#/ Features FAQs 5. […]
Príprava: Z 300g máš 15 porcií. Navážiš si 20g vegan guarana cacao prášku na jednu porciu do porcelánovej šálky na cappuccino alebo do skleneného porára na latte / z hrubého skla/. Zaleješ 20 g prášku 30 ml horúcej vody a poriadne premiešaš. No a potom už len napeníš na svojej profi tryske mikropenu z mliečka a maluješ latte art. Dobrew chuť! Kúpiš tu
Testujeme Nansebo od Diamond´s: heirloom naturálka 2350 m.n.m.
Toto druhé Cold Brew na FOTO dole sme robili priamo v tomto sklenenom pohári na obr. Po náruživom trojnásobnom / 10- 15 min/ preosievaní výberová káva-naturálka Geisha Narino z Kolumbie takto sadla, že nemáš žiadny kávový prach a nemusíš už nič filtrovať, len piješ hneď a priamo z plnieho pohára aj so “soctom” ako tvoja babka kedysi na záhrade v tieni zvykla:)
Prinesieme živý zelený kávovník a ochutnáte zrelé sladké kávové čerešne. Povieme si, ktoré sú najlepšie pražiarne výberovej kávy na Slovensku. Povieme si, ako správne skladovať výberovú svetlo praženú kávu. Porozrávame si o ceste na kávové plantáže aj o živote farmárov. Vyskúšaj si pripraviť espresso aj cappuccino na espresso kávovare, staň sa home baristom. Pripravíme si zabijácku filtrovanú kávu immersion metódou aj pour over metódou. […]
Niche zero coffee grinder mlynček na výberovú kávu domov do domácnosti, vraj zero retention, treba overiť. Je to single dose mlynček na kávu -malý, spratný, vraj presný, má 63 mm ikonické kónické kovové mlecie kamene, dá sa jednoducho nastavovať hrúbka jemnosť mletia a je určený na espresso aj filter. Na to, aby sme ozaj pomleli všetku kávu, ktorú sme do NICHE nasypali, musíme […]
Najlepšia výberová káva- arabika pražená na Slovensku na espresso a filter- lightroast omniroast. Kde si mám kúpiť výberovú svetlo praženú kávu, ktorú upražili na Slovensku? Kde predávajú najlepšiu výberovú kávu na espresso aj na filter na Slovensku? Kto praží najlepšiu výberovú kávu na filter na Slovensku? Kde na Slovensku / v Bratislave/ pražia výberovú kávu? To je taký povinný trapný SEO úvod pre google pavúkov a ideme na to:) Toto […]
Homebarista.sk nebude chýbať na WOC 2019 Berlin – World of Coffee je SCA event roka. Tu klikaj na stránku WOC 2019 https://www.worldofcoffee.org/ Tu je šampionát WCC 2019: latte art, WCIGS Coffee In Good Spirits + iné disciplíny /cup tasters a Ibrik/ Za SR súťaží Dušan Pavelka! Boli sme na WOC v Budapešti 2017 aj v Amsterdame v 2018 a stálo to za to. Určite odporúčame […]
Konečne sme sa dočkali: EKG STAGG pour over elektrická kultová konvica alebo kanvica je v Európe a aj na Slovensku. Kto chce, volajte prosím hneď na: 0902 956 000 Už vyše roka vypisujem do FELLOW do San Francisca, že kedy prídu do Európy a trvalo to až doteraz, lebo museli získať európske certifikáty. Čekuj videjká.
Sme oficiálni autorizovaní dovozcovia dealeri espresso kávovarov značky Lelit. Robíme záručný aj pozáručný servis espresso kávovarov Made in Italy a Germany. Lelit, BFC, Dalla Corte, Rancilio, Wega, Rocket, ECM, Quickmill. Ascaso, Profitec, Stone, San Remo, La Marzocco. Olympia Cremina Switzerland Objednávame náhradné diely pre espresso kávovary priamo z fabriky Lelit z Brescie z Talianska. Robíme opravy Lelit Bianca všetky verzie V1 […]
Často sa nás pýtaju, prečo majú espresso kávovary PID? Čo je to PID? Ako funguje PID? Prečo by som si mal kúpiť espresso kávovar s PIDom? Jednoducho povedané PID je toto: PID je moderný vylepšený termostat, ktorý sa stále zapína a vypína. Zapne -vypne- zapne- vypne. Robí to veľmi často a tým drží správnu teplotu, akú ste si […]
Lelit Bianca PL162T má vesielko, ktorým sa reguluje prietok vody v hlave espresso kávovaru počas extrakcie, a tým sa reguluje tlak počas extrakcie espressa. Najlepšie to pochopíme, keď sa budeme s vesielkom hrať bez kávy a bez portafiltra. Bez kávy uvidíme, ako pohyb vesielkom púšťa vodu alebo zastavuje vodu, ktorá vyteká z hlavy. Pozor! Tlakomer na hlave espresso kávovaru bude nehybný, ručička ostane vždy na nule, […]
Espresso kávovar “Bianca” PL162T od značky Lelit má také špeciálne vesielko, ktorým home barista tunuje svoju priam umeleckú extrakciu espressa. Vesielko sa parádne jednoducho ovláda: keď je úplne naľavo, tlak na kávu je nulový, keď je úplne napravo, tlak je maxinálny /10bar/. Home barista vesielkom opatrne hýbe, a tým zvyšuje alebo znižuje prietok vody v hlave a aj tlak, ktorým pôsobí na kávu. Aktuálny tlak home […]
Baristické kurzy Latte Art prebiehajú na Osvetovej 18 v Bratislave. Na kurz 2 – mikropena, cappuccino, srdce patríš ak ešte nevieš namaľovať do espressa mikropenou srdiečko. Začneme mikropenou a skončíme krásnym srdiečkom, ktoré okamžite pošleš svojej láske:) Na kurz 3 patríš, ak už vieš srdiečko a chceš ísť ďalej na rozetku a tulipán. Celkom dobré je poslať nám foto tvojho diela – masterpiecu:) na info@homebarista.sk Podľa tej […]
Toto je skvelý referát o STUDIU, ktorý ide poriadne do hĺbky od pána Petra Gábora. Klobúk dolu všetka česť! Tu klikaj
Slávna značka Dalla Corte z Milána uvádza: S T U D I O high-end pákový espresso kávovar do domácnosti Na túto sex bombu sme netrpezlivo čakali Namakaný dizajn a jednoduché ovládanie Inžinieri z Dalla Corte mysleli na všetko: ovládanie teploty, timer na shot espresso, preinfúzia predparenie prebieha tak, že znížime prietok vody v hlave Predparenie preinfúziu si nastavujete podľa seba a má trvanie od 0 do 4 sekúnd Na displeji […]
Citujeme z výbornej slovenskej stránky cistavoda.sk a odporúčame ju študovať:)) Všetko, čo budete teraz čítať, je z ich stránky. Katexové zmäkčovače vody predstavujú najúčinnejšiu možnosť zmäkčenia tvrdej vody a permanentného odstránenia vodného kameňa v domácnostiach či priemysle. Zmäkčenie vody zabezpečuje katexová živica vo vnútri zariadenia zachytávajúca katióny vápnika Ca2+ a horčíka Mg2+, ktoré sú následne nahradené neškodnými iónmi sodíka Na+. Po nasýtení je potrebná regenerácia zmesi, ktorá prebieha prostedníctvom […]
Je to tak! Z Japonska dorazilo na svetovú Osvetovú 18 nové ATAGO PAL -beštia refraktometer na kávu a osobitne na espresso doma. Espresso je voda+ to, čo sa dostalo do vody z pomletej kávy počas 20 -30 sekundovej extrakcie. Refraktometer je prístroj na meranie “kvality” espressa ľudovo povedané. Refraktometer ATAGO PAL ráta, koľko celkových rozpustených látok z pomletej výberovej kávy je vo vašom výslednom espresse. Ráta “koľko […]
https://media.simplecast.com/episodes/audio/229386/Automation_Final.mp3 “Seven Miles Coffee Roasters” podcast je po anglicky. Dobré podcasty robia aj doubleshot po česky. Vyskúšajte. V tomto diely hovoria o automatizácii vo svete kávy a espressa. Čo nás čaká? Budú v kaviarňach automaty namiesto baristov? https://media.simplecast.com/episodes/audio/224461/Episode_1_Espresso.mp3 Tento diel je o zabijáckom espresse. Čo je to espresso? Prečo milujeme espresso? Prečo je espresso dôležité a prečo chutí tak, ako chutí? Kto urobil prvé pákové […]
Po backflushi- spätnom preplachu hlavy E61 na pákovom espresso kávovare so slepým sitkom sa môže stať, že pri zatiahnutí “madla”, keď budete robiť zabijácke espresso doma, bude toto vaše čerstvo prečistené madlo možno škrípať. Čo mám robiť, ak madlo bude škrípať? Autor týchto fotografií je Joey Daniels. Nie sú to naše fotky. Ale sú užitočné. Dajte si na FB skupinu “home espresso […]
Čo je to “espresso”? Čo je to “normale”? Čo je to “lungo” a čo je to “ristretto”? Čo je to “dĺžka” espressa? Dĺžka espressa je trochu domotaný pojem. Lebo dĺžka to môže byť aj časová aj priestorová veličina. Dĺžka by mala v prípade espressa skôr znamenať “ako dlho” sme espresso extrahovali, dĺžka espressa by teda mala byť správne dĺžka extrakcie – logicky skôr […]
Do 80 mg/l môžme hovoriť o mäkkej vode. Ak máte tester v nemeckých stupňoch, vedzte: 4 kvapky už je veľa! Ak máte tester vo francúzskych stupňoch, vedzte: 8 kvapiek už je veľa. Ale pozor: je dôležité vedieť, či tvrdú vodu spôsobil horčík alebo vápnik. Horčík nespôsobuje vodný kameň a môže vylepšiť chuť espressa. Ak máte vlastnoručne vytunovanú vodu ako páni tak, že v nej […]
1.Negoogliť krížom -krážom alebo piate cez deviate alebo nesurfuj naverímboha! Svet espressa sa teraz veľmi mení a každý deň uzrie svetlo sveta nová hviezdička -novinka. Základy espressa sa učte z jedného zdroja. Mnohí si na nete protirečia. Až keď viem základy espressa, porovnávam a s otvorenou mysľou kriticky vyberám. Pod základmi espressa myslíme najmä “brew ratio”- to je pomer čerstvo pomletej výberovej kávy a tigrovaného […]
Čo je to bezkofeínová káva? Ako môže byť káva bez kofeínu? Ako sa “vyrába” decaf – bezkofeínová káva? Decaf- bezkofeínová káva je vraj budúcnosť kávy? Ako spoznám kvalitnú bezkofeínovú kávu? Chutí bezkofeínová káva rovnako ako normálna káva s kofeínom? Omladina chce piť lavínovú perlivú bezkofeínovú NITRO- cold drew na ulici z plechovky! Zvykajme si. V roku 1905 pánko menom Ludwig Roselius […]
Oxidácia je ako Kim Čong-un! Ako sa má správne doma skladovať čerstvá výberová káva? Čo je to „stará“ káva? Ako spoznám „starú“ kávu? Prečo „stará“ káva chutí hnusne a nevonia? Prečo „stará“ káva smrdí? Prečo je kyslík dobrý pre ľudí ale zlý pre kávu? Ako mám doma správne skladovať čerstvú výberovú kávu? Čo je to oxidácia? Ako doma dlho […]
Ako sa ladí mlynček na kávu Eureka Mignon Specialitá? Je vhodný aj na single dosing? Má dobrý touch screen s presným timerom a možnosťou “pause” počas mletia? Nebude channelling? Veľmi jednoducho sa nastavuje, ladí, obsluhuje? Áno! Plus: “Specialitá” nešpiní kuchyňu a melie potichu:)
Porovnávame mlynčeky na kávu pre home baristov. Single dosing je, keď si odvážite výberovú zrnkovú kávu najprv v zrnkovom stave a až potom iba toľko, koľko kávy práve spotrebujete, sypete do mlynčeka na kávu. A vymeliete všetku kávu. A teraz to príde. Porovnajte váhy: koľko zrnkovej kávy ste vysypali do mlynčeka na kávu a koľko pomletej kávy vám vyšlo z mlynčeka na kávu? Rozdiel bude “retention”. Radíme […]
FOTO DEFILÉ: parádne pákové espresso kávovary do vašej parádnej kuchyne! Spoľahlivé espresso kávovary do domácnosti z ušľachtilých materiálov kovové pákové profesionálne Espresso cappuccino flat white bude u vás doma lepší ako v kaviarni
Aká je najlepšia káva? Ktorá je lepšia káva: arabika alebo robusta? Mám davať kávu do chladničky? Mám skladovať kávu v mrazničke? Čo je to jednoodrodová výberová plantážna káva? Čo má byť napísané na obale dobrej výberovej kávy? Čo je to svetlo pražená káva? Aká káva je lepšia: svetlopražená alebo tmavá? Je svetlo pražená káva lepšia/zdravšia? Na obale výberovej kávy píšu: […]
Čo je to “blend”? “Blending” je umenie spájať kvalitné zdravé kávové zrnká rôznych výberových arabík a robúst dokopy. Sú aj také blendy, kde pražiar kávy spojí “zblenduje” iba zrnká rôznych arabík. Prečo sa rôzne výberové kávy “blendujú”? Výberové kávy sa musia navzájom doplniť a obohatiť chuťovo aj aromaticky. Synergia. Ide o to vytvoriť rozpoznateľný stabilný “autorský blend”, ktorý bude mať svoj nemenný […]
Akú kávu si mám kúpiť? Kde si mám kúpiť kávu? Mám si kúpiť svetlo-praženú light roast? Ako spoznám, či som kúpil dobrú kávu? Koľko mám zaplatiť za kávu? Koľko stojí výberová plantážna káva? Prečo musí byť káva čerstvá? Ako spoznám, či je káva čerstvá? Čo musí byť napísané na obale kávy? Ako sa správne skladuje káva? Koľko lyžičiek kávy […]
Príprava perfektnej kávy doma: koľko vody mám použiť na zalievanie kávy? Káva ako nápoj je vždy iba: čerstvo pomletá výberová káva – arabika zmiešaná s kvalitnou mäkkou vodou. To, ako bude naša káva doma chutiť, či bude vyvážená, komplexná chuť, plná ovocných tónov, či bude sladká ako med aj bez cukru, či bude aromatická až pikantná, to závisí od mnohých faktorov a premenných, ktoré si […]
Ľudia sa pýtajú: ako zistím, koľko mám v káve kofeínu? Prečo po káve nezaspím? Názory sa rôznia, plané reči o kofeíne typu jedna babka povedala sa množia a mileniáli náruživo gúglia. Poďme zistiť ako funguje kofeín, čo kofeín robí v našom tele a koľko kofeínu máme v šálke kávy. V ktorej káve je najviac kofeínu? Kofeín je kujón. Kofeín je stimulant aj simulant. V […]
Ktoré baristické pomôcky potrebujete na prípravu kávy doma? A ktoré nepotrebujete? Trh je plný vychytávok. Kto sa v tom má vyznať? Čo treba na prípravu kávy doma a čo nie? Myslel som si dlho, že sada sitiek KRUVE je zbytočnosť. Keď som sa so sadou sitiek KRUVE začal hrať a experimentovať, objavil som hneď ich potenciál. V prvom rade som vďaka sade sitiek od KRUVE […]
Ani sme sa nenazdali a ubehlo to ako voda v kanáloch Red Lightu. Aj keď tam voda takmer stojí. Dúfam, že sa všetci na budúci rok spoločne pochytáme za ruky a uvidíme sa v Berlíne. Takto nejak sa zvyklo končiť v článku v školskom časopise.
Kávová akcia roka? World of Coffee má pod palcom SCA. Uvidíme, dobrej kávy a zábavy sa nebojíme. Minulý rok v Budapešti bol skvelý, čítajte náš blog na journále. Dalla Corte, Acaia, La Marzocco, Gardelli, Goppion Caffe, Eureka, Lelit, Comandante a mnohí iní. Tešíme sa na nové modely espresso kávovarov, na nové tiché elektrické mlynčeky do domácnosti aj na espresso extraligu aj cuppingy a filtrovanú kávu z Burundi Rwandy […]
Kto nevie, čo robí nitroglycerín, pozrie si poučné video na internete alebo na internáte. Kto nevie, čo robí rajský plyn, popýta sa svojho dobráckeho anesteziológa. Kto chce vedieť, čo je to Nitro ľadová perlivá káva- lavínová bomba na leto, číta náš homebarista.sk blog a pozrie naše napínavé video s hypnotickým audio komentárom na konci článku. No dobre. Vydržali ste do konca. Bravó. Tu je to […]
Toto chcete piť každý deň v lete! Jednoduchá príprava, ktorú zvládnete aj malátni. My si v homebarista.sk urobíme z toniku rovno ľadovú dreň, ktorú zalejeme silným zabijáckym espressom. Alebo jemnou filtrovanou kávou od Gardelliho pripravenou ako cold brew. Niekedy v lete ani nezapíname našu GS3 od La Marzocco ani náš Lelit. Ozaj! Ešte pár kvapiek štavy z červeného grepu. A porovnávame chute. Kto nemá doma […]
Cold brew znamená, že kávu lúhujeme za studena. Že pomletú kávu prosto zalejeme studenou vodou. Odporúčame kvalitnú ošetrenú mäkkú vodu. Celkové množstvo rozpustných látok vo vode nech neprekročí 150 mg/l. Kávu lúhujeme poriadne dlho. Aj 16 hodín. Kto chce, skúsi lúhovať kávu aj viac a testuje a porovnáva. Trpezlivosť kávu prináša. Chuť kávy pripravovanej metódou cold brew sa rozvíja veľmi pomaličky. Ideálna je […]
Dočkali sme sa: Rubens Gardelli upražil Sopacdi z Konga! Vraj objav roka! Profil: červená ríbezľa, ruža, vanilka, mandarínka, biele korenie. Kultivar: Blue Mountain, terroir: Kivu, nadmorká výška 1500-2000 metrov, spracovanie: post soak. Ideme testovať. Celkové množstvo rozpustných látok vo vode je max. 100 mg na liter.
Na návšteve vo fabrike “Dalla Corte” v Miláne sme sa toho veľa dozvedeli. Prečo sú espresso kávovary od “Dalla Corte” také výnimočné? Takto mi to vysvetlili milí členovia tímu “Dalla Corte”. Zakladateľ Bruno Dalla Corte dlhé roky pracoval najprv pre “Faemu” a pomohol vymyslieť legendárnu hlavu E61, ktorú dnes každý home barista pozná. Neskôr spolupracoval s “La Spaziale”, o ktorej sa vie, že ohrieva hlavy espresso […]
Bimodálne mletie a kávový prach! To je diagnóza všetkých mlynčekov na kávu. Žiadny mlynček na kávu nemelie tak, že všetky čerstvo pomleté čiastočky kávy budú mať rovnakú veľkosť. Zatiaľ je to nemožné. Je to len méta všetkých konštruktérov mlynčekov na kávu. Tvrdý oriešok. O čo ide? Všetky mlynčeky na kávu, nech ich nastavíte na akúkoľvek hrúbku/jemnosť mletia, melú tak, akoby mleli na 2 /slovom […]
Hodnotenie: 90,5 bodov *Terroir Best Lot* Vanilka, černica, medík, červený pomaranč, cukrová trstina Producenti: malí farmári, Keňa, Nyeri, 1850 m.n.m. Spracovanie: mokré, “post soak” (wet) Kultivar: SL28 a SL34 Zber: dec 16 -aug 17 Káva z Kene hrá tradične prvú ligu. A právom: príjemne prekvapí černica, pomaranč aj medík. Táto káva sa zrodila na pomedzí regiónov Nyeri a Kirinyaga. Znalci vedia, že toto je […]
Pravda je smutná ako koniec Vinnetoua: žiadny mlynček na kávu nemelie úplne rovnomerne. V homebarista.sk sme nekompromisní ako švajčiarski hygienici. Pri všetkých prípravách kávy od espressa po french press preosievame čerstvo pomletú kávu cez sitko. Na fotkách vidno, že legendárna unimodálnosť mletia sa možno týka jedného modelu mlynčeka na kávu od Ditting alebo povesťami opradenej EK 43. Rada do života: ak sa dá, noste so sebou […]
Poriadne espresso urobíte iba na poriadnom pákovom espresso kávovare. Lelit Anita PL042TEMD je dobrý lacný domáci espresso kávovar s mlynčekom na kávu. Najlepšie espresso bude odteraz u vás doma. Anitu pomenovali podľa Anity Ekberg z Felliniho filmu La Dolce Vita. Videli ste? Espresso kávovar Lelit Anita PL042TEMD sa nahreje za 3 minútky. Lelit Anita PL042TEMD má vstavaný mlynček na kávu, ktorý sa dá […]
Nuž takto. Toto je poctivý čierny čaj z Indie vo velikánskom ručne šitom vrecúšku. Zalejete do polovice pohára horúcou vodou, ktorá má aj 95 stupňov Celzia. Počkáte 3-4 minútky alebo narátate do 240. Naplníte obradne aj obratne pohár až po vrch ľadom. Elegatné ručne šité vrecúško po minútke vyberieme a hltavo odušu pijeme za sparného popoludnia. Kto mieni pri ľadovom čaji posedávať celé popoludnie a diskutovať o spoločenskej situácii […]
Keď som dolámaný po celonočnej jazde tankodromom vystúpil spolu s kozičkou a sliepkou z preplneného autobusu, ktorému chýbali predné dvere, ocitol som sa v Chennai – na úplnom juhu Indie, ktorému za zlatých čias Sandokana hovorili poeticky Madras. A uzrel som razom toto: že doprava tu kolabuje ešte viac ako v Bratislave a v Bombaji dokopy, že je tu ešte teplejšie ako na mojej obľúbenej vrchnej prični v parnej saune, […]
Hodnotenie: 88,5 bodov “najlepší lot z daného terroiru” Verbena, brusnica, medík, pomaranč, karamel. Producent: milí malí farmári, Rwanda, terroir: Gicumbi 2000 – 2200 m.n.m. Spracovanie: mokré (washed) Kultivar: Red Bourbon, zber: júl 2017 – január 2018 Karisimbi je jedna z najvyššie postavených staníc v Rwande! Výška je hneď veľkou výhodou, lebo sušíme umytú kávu bez šupky pomalšie, je tu chladnejšie. Stanicu Karisimbi založilo […]
Los Coles z Guatemaly má takéto hodnotenie: 89 bodov. Káva pochádza z oblasti Huehuetenango a vyrástla vo výške 1650 m.n.m. Spracovanie: mokré (washed). Je to “Caturra”, ktorú zbierali niekedy medzi marcom 17 a júlom 17. Upražil majster Rubens Gardelli. Tento región je na úbočí hory Cuchumatanes, ktorá je najvyššou nevulkanickou horou v celej Strednej Amerike. Vanú tu horúce vetry z Mexika, káva sa tu preto pestuje […]
Jedna z možností je, že rozoberieme hlavu E61. Je to jednoduché a rýchlo a ľahko zistíme, či na sitku nájdeme drobné čiastočky usadeného vodného kameňa. Ak áno, môžme si byť istí, že v bojleri ho nájdeme ešte viac. O vodu sa treba starať.
Filter, ktorý zmäkčuje tvrdú vodu v espresso kávovare, pôsobí iba dočasne. Filter ochraňuje espresso kávovar od zavápnenia, od vodného kameňa. Väčšinou takéto malé zmäkčovače vody-filtre proti vodnému kameňu, ktoré dávame do nádržky s vodou, zvládnu maximálne 70 litrov vody. Treba si kontrolovať tvrdosť vody v nádržke espresso kávovaru. Robíme testy na tvrdosť vody: kvapkáme testerom na tvrdosť vody do vody a zisťujeme, či sme to náhodou neprešvihli […]
Hodnotenie: 90,5 bodov *Terroir Best Lot* Čierna ríbezľa, ružový grapefruit, brusnica, med. Omniroast. Praží šampión Rubens Gardelli: pondelok, streda, piatok a v ten istý deň kávu posiela nám. Producenti: malí farmári, Kirinyaga, 1550 m.n.m. Spracovanie: mokré /washed/ Kultivar: SL28 a SL34 Zber: nov 16 -jún 17 Stanica Kiambui sa nachádza v oblasti Kirinyaga. Založili ju v sedemdesiatych rokoch. Kiambui manažuje Mathew […]
La Marzocco GS3 AV na Osvetovej 18 v Ružinove v našom showroome homebarista.sk Slabšie povahy pozor: pri prvom použití musí najprv “vykrvácať hlava”! To je ako nadpis z Nového Času. Lebo v hlave espresso kávovaru GS3 AV nesmie byť vzduch, ale voda. Nezabúdajme, že “saturovaná hlava” bude plná horúcej vody. Táto voda bude mať presne takú istú teplotu ako teplota vody v bojleri. Preto […]
Voda je veda. Chceli sme perfektnú vodu, aby sme konečne mali odrazový mostík a mohli začať so serióznym koštovaním a hodnotením vzácnych roastíkov /od Gardelli/. Pokukovali sme po americkej “Third Wave Water“. To funguje tak, že prášok “Third Wave Water” jednoducho nasypete do destilovanej vody alebo do vody po reverznej osmóze a máte vraj automaticky vyhraté: obohatíte vodu iba o tie soli, ktoré treba a vôbec sa vraj nemusíte […]
Toto je “Mara” od Lelit. Vyrobili ju v Taliansku v Brescii. Boli sme v tej modernej útulnej fabričke. V malom celonerezovom tele sa podarilo spojiť špičkové technológie na prípravu pravého espressa, cappuccina a pravej horúcej čokolády. Je ozaj maličká a prenosná. Ale celá kovová. Robí nekompromisné zabijácke espresso, ktoré ocenia znalci. Spoľahlivá a vydrží dlhé dlhé roky. Espresso kávovar “Mara” má jeden bojler a tepelný výmenník HX. […]
Hodnotenie: 87,25 Citrónová tráva, med, karamel. Praží Rubens Gardelli: vždy v pondelok, v stredu a v piatok a v ten istý deň kávu posiela nám. Guatemala, Jalapa, 1700-1900 m.n.m. Spracovanie: mokré Kultivar: Caturra, Catuaì, Bourbon. Nápad sa zrodil v Santa Amellia Xalapa. Pracovali tu šikovní malí nezávislí farmári: pestovali kukuricu, paradajky, jabĺčka, broskyne, avokádo a napokon pridali kávu. Hneď sa jej darilo: vhodná pôda […]
Naozajstný pákový espresso kávovar od značky LELIT? Zoznámte sa: LELIT ANNA PL41LEM. Tak by sa mohla volať pekná mimozemšťanka, nie? Konečne oceľový spoľahlivý kávovar s dlhou životnosťou pre tých, ktorí chcú dopriať svojim blízkym zážitok z pravého espressa a pochváliť sa ozajstným majstrovským cappuccinom ako profesionáli. Urobí pravú mikropenu na latte art. Urobí pravú horúcu čokoládu ako v kaviarni. LELIT ANNA PL41LEM […]
Hodnotenie: 90,5 *Terroir Best Lot* Pomaranč, med, broskyňa, ríbezľa, žltý melón. Producenti: malí farmári, Etiópia, Guji, 1900 m.n.m. Spracovanie: mokré (washed) Kultivar: Heirlooms Zber: december 16- apríl 17 PRAŽIA PONDELOK STREDA PIATOK a kávu nám pošlú ešte v deň praženia. Káva z oblasti Guji už niekoľko rokov vzbudzuje pozornosť odbornej aj laickej verejnosti. Prečo? V ostatnych rokoch tu vzniklo veľa malých […]
Poriadne espresso doma urobíte iba na poriadnom espresso kávovare: Lelit Mara PL62S s PIDom. Hľadáte dobrý pákový espresso kávovar za dobrú cenu? Ako si pripravujete espresso doma vy? Ako napredujete v latte arte? Ako pripravujete pravú horúcu čokoládu vašim blízkym? Pozrite naše vlastné video aj fotky! Espresso doma je zážitok. Je to kumšt. Bude aj z vás majster? Dnes v homebarista.sk si pripravíme […]
Čo mám darovať na Vianoce kávomilcovi alebo kávičkárovi? Ako urobíte najväčšiu radosť človeku, ktorý sa nedávno zamiloval do kávy a začína skúšať rôzne výberové odrodové kávy, je do toho celý paf, stále vás obšťasňuje novými prelomovými objavmi zo sveta kávy a nedá pokoj? Dajte mu pod stromček ručný mlynček na kávu COMANDANTE. Veľmi ho potešíte. Melie sa s ním veľmi ľahšie a rýchlo. Iné ručné mlynčeky […]
Na toto sme všetci čakali: obchody sú konečne povinne zatvorené a môže sa piť dobrota od rána. Sladučkú Amarulu urobili borci takto: ovocie sa volá Marula, vyzerá to ako hruška a rastie v rovníkovej Afrike medzi slonmi a „vínečko“ z neho sa destiluje. Necháva sa to dozrievať v dubových sudoch aj dva roky a napokon prevoňaný oddýchnutý destilát zblendujú s nejakou krémovou mliečnou lakotou, aby sa to dolu hrdlom […]
V goppi goppi /ber si z kopy/, ako položartom niekedy voláme rodinnú pražiareň Goppion Caffé, prišli zasa s výborným nápadom. Populárny roast z Etiópie začali baliť do 250 gramových plechovičiek. Ideálne na domáce použitie. Čerstvá zrnková arabika vám takto nezostarne, lebo ju rýchlo miniete. Len si predstavte, že ste vysoko v horách, neďaleko mesta Yirga Alem, v južnej Etiópii v slávnej provincii Sidamo. Ste v pravlasti […]
Sen každého home baristu: espresso kávovar od La Marzocco. Jasné. Ideálne La Marzocco- model GS3, že? “Saturovanú” hlavu zvarili dovedna s bojlerom. Tým pádom teplota bojlera rovná sa teplote hlavy. To bol ich veľký cieľ: dosiahli úplnú tepelnú presnosť a stabilitu. Keď nastavujete teplotu bojlera, vlastne nastavujete rovno teplotu hlavy espresso kávovaru. Kto má lacnejší pákový espresso kávovar a dennodenne rôznymi […]
Milano HOST: to je ako autosalón pre high-end espresso kávovary. Veľmi prvoplánové prirovnanie, že? Pome na to bez kolkov aj bez okolkov: ECM sú z Heidelbergu, ale espresso kávovary pre home baristov robia v Miláne. “Controvento” to znamená proti vetru. Čiže to chce odvahu, tipujem. Všetko na tomto dele je, vnútri aj vonku, z nehrdzavejúcej ocele. Dokonca ešte aj v hlave E61, ktorá má tradične takmer všade inde piestik z mosadze, tu […]
Však neviete, čo je to “E Cafiton”? Kto vie, ten niečo vyhrá, ale aj tak to nikto nebude vedieť. “E Cafiton” je drink – záhada. Má záhadný pôvod aj záhadné zloženie. Dokonca je otázne aj to, do akých pohárov sa má nalievať. Dodnes sa budú na internetových fórach kvetnato a urputne hádať obyvatelia jedného hornatého talianskeho regiónu, že kto a za akých pohnutých okolností “E Cafiton” prvýkrát namiešal, prečo […]
Poznáte niekoho, kto túži po voňavej čerstvej káve za každých okolností? Jasné, že poznáte. Tento článoček takému malčikovi alebo devuche urýchlene pošlite, aby ste im čím skôr pomohli. Je to pútavá esej o fajnových ručných mlynčekoch na kávu. Je to ukrutne dobre skrytá reklama. Lebo pravda je krutá: kým nemáte dobrý ručný mlynček na kávu, nemôžte sa zúčastňovat žiadnych serióznych kávových diskusií. Raz za čas sa […]
Ani drahý espresso kávovar sám ešte dokonalé espresso neurobí. Kúpili ste si čerstvú zrnkovú kávu z Burundi alebo sladký blend od talianskych veľmajstrov a ste zvedaví, ako sa prejaví ich chuť v šálke espressa? Prezradíme Vám malé tajomstvo: potrebujete ešte perfektný mlynček na kávu. Iba s dobrým a spoľahlivým mlynčekom na kávu sa vám podarí odomknúť arómy a chute, ktoré v sebe schováva vaša kávička vo svojich […]
Každý, kto sa vyzná do perfektného espressa, nemôže čakať, že do espresso kávovaru investuje menej ako 700 EUR s DPH. Prečo? Ak bude stáť nejaký kávovar /nový/ menej, určite nebude celý z ušľachtilých poctivých kovov, nebude mať naozajstnú pravú profesionálnu trysku na napeňovanie mlieka a vydrží iba krátko, lebo sa rýchlo pokazí. A espresso bude biedne. Crema bude svetlá a vykapatá. Káva potečie rýchlo, za 7 […]
Už ste o tom určite niekde počuli. Alebo ste to čítali na obale kávy: metóda spracovania kávy- “honey”. Čo to je? Sú takéto kávy lepšie ako kávy, ktoré spracovali klasickými metódami? Prečo sa honey volá honey? Tri najznámejšie metódy spracovania zelenej kávy sú: suchá /natural/, mokrá /washed, wet/ a honey /medová/. Pri suchej metóde kávové čerešne nevykôstkujeme hneď. Sušíme ich […]
Je to asi najlepší spôsob, ako zistíme, či je káva naozaj kvalitná. Takto odhalíme najlepšie jej arómu aj všetky špeciálne odtiene chuti. Už v roku 1890 si Reuben a Austin Hill z americkej pražiarne Hills Brothers uvedomili, že potrebujú stovky vzoriek nejako porovnať a ohodnotiť. Dnes je “cupping” najbežnejšou metódou porovnávania a ohodnotenia aromatických a chuťových kvalít kávy. Cupping káv sa robí často behom celého […]
Ako sa správne starať o espresso kávovar? Keď debatujeme o naozajstnom zabijáckom espresse alebo len tak všeobecne mudrujeme o kávičke, mnoho vecí je subjektívnych a záleží od vkusu. Ale jedna vec je istá: espresso kávovar aj mlynček na kávu treba pravidelne čistiť. A poriadne sa oň starať, ak chceme, aby naše vytunované espresso bolo tip top. Pravidelná údržba sa oplatí, predlžujeme životnosť espresso kávovaru. Jasné, nie je […]
Na to, aby sme vyvinuli dostatočný tlak horúcej vody na pomletú kávu, potrebujeme vymakaný naozajstný espresso kávovar a dobrý mlynček na kávu, aby sme kávu najemno pomleli. Príprava kávy cez pákový espresso kávovar má svoje špecifiká a pravidlá, s ktorými sa dá hrať a experimentovať, aby sme dosiahli espresso, ako sa patrí. Mlynček na kávu musí byť taký, aby vedel mlieť na jemno, lebo mletie na espresso je tradične jemné, […]
Tenké trúbky v pákovom espresso kávovare sú z medi, bojler je z mosadze alebo z nehrdzavejúcej ocele. To sú všetko kvalitné materiály, ktoré vydržia večnosť. Espresso kávovar má byť spoľahlivý a má dlho vydržať. Zároveň musí vždy urobiť perfektné nekompromisné espresso. Vždy rovnako perfektné. Home barista vie, že kvalita espressa nesmie kolísať. Aj keď to vo vnútri pákového espresso kávovaru vyzerá ako v džungli z medených trúbiek […]
Cesta za kávou…
Už roky pijeme dennodenne šálku za šálkou a testujeme naj blendy aj plantážne odrody od výmyslu sveta. Cestujeme po pražiarňach, pozývajú nás na workshopy, kurzy a ochutnávky. A stále objavujeme nové chute a vône. Je veľa odrôd a neustále sa kultivujú a krížia nové: geisha, cattuai, cattura, bourbon. Ale nielen to: kultivujú sa aj spôsoby pestovania kávovníka, zberu a spracovania. Dnes si možte vybrať, či chcete kávu, ktorú dopestovali vo výške […]
Tamper sa po našom povie utláčatko na kávu. Tamperom utlačíme pomletú kávu v páke tesne pred tým, ako ju zamkneme do hlavy kávovaru. Tamper musí sedieť v ruke a musí byť dostatočne ťažký. Pozor na priemer, musí pasovať do vašej páky. Poznáme tampery s priemerom 53mm 57mm 58 mm a pre perfekcionistov už vyvinuli aj 58,4mm. Tampery sú buď rovné alebo konvexné, každému podľa chuti. Utlačenie kávy v páke je […]
Dobrý mlynček na kávu je hádam ešte dôležitejší ako dobrý espresso kávovar. Dobré mlynčeky na kávu musia mať možnosť nastavenia hrúbky mletia kávy od veľmi jemnej po hrubšiu. Ale to nie je všetko. Dobrý mlynček na kávu musí mlieť rovnomerne. Čo to znamená? Že nech si nastavíte akúkoľvek hrúbku mletia, pomleté čiastočky musia byť všetky rovnaké. Iba tak bude espresso dokonalé. […]
Často sa nás pýtajú, aký pákový espresso kávovar je najlepší? Aký pákový espresso kávovar si mám kúpiť domov? Testujeme rôzne pákové espresso kávovary, a tie, ktoré sa nám osvedčili, predávame. Pákové espresso kávovary sa dajú deliť podľa dizajnu, podľa kapacity koľkokrát urobia espresso a cappuccino za sebou, podľa rýchlosti, akou sa nahrejú, podľa toho, či majú iba jeden alebo dva […]